Connect with us

Centura Est a Iașului: firme din Turcia și România vor să facă studiul de fezabilitate

Proiecte publice

Centura Est a Iașului: firme din Turcia și România vor să facă studiul de fezabilitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a înregistrat patru oferte la licitația pentru realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate în cazul proiectului pentru construirea variantei ocolitoare Est a municipiului Iași, contractul având o valoare de circa un milion de euro.

Potrivit CNAIR, ofertanții sunt Consitrans, Proiect Construct Regiunea Transilvania, SPC Elite Consulting (asociată cu Specialist Smart Group) și Inpro Muhendislik. Primele trei firme sunt din România, iar ultima din Turcia. Termenul maxim de evaluare a ofertelor este luna iunie 2022. Termenul de execuție este de 18 luni: 2 luni pentru studiul de prefezabilitate, 12 luni pentru studiul de fezabilitate și 2 luni pentru elaborarea documentației necesare licitării ulterioare a contractului de execuție a lucrărilor și pentru depunerea aplicației necesare finanțării din fonduri europene nerambursabile.

Potrivit caietului de sarcini, proiectantul care va câștiga licitația va analiza cel puțin trei variante de traseu și va recomanda una dintre acestea. Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.

Centura Est va înlocui din planul autorităților traseul prin bld. Poitires și str. Trei Fântâni a variantei de ocolire propuse în urmă cu peste 10 ani.

Principalele lucrări propuse în cadrul proiectului sunt:

  • 29 km de drum național din care 24 km de drum nou
  • 5 noduri rutiere cu Autostrada A8, drumurile naționale și județene de pe traseu
  • reabilitarea a 5 km de drum național
  • 2 debleu/tuneluri (1 tunel/debleu de 1,5 km)
  • pod peste calea ferată
  • poduri peste Jijia Veche (1) și Jijia/Bahlui (1)

Proiectul este inclus în lista de rezervă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar acest lucru nu garantează accesul la finanțare.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top