Connect with us

Facem din Iași cel mai important centru medical din estul Uniunii Europene [P]

Local

Facem din Iași cel mai important centru medical din estul Uniunii Europene [P]

„Prioritate pentru Sănătate: investiții de sute de milioane euro în sistemul medical ieșean, susținute de echipa PSD. Doar trei exemple: Spitalul Regional de Urgență, Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” și Spitalul de Neurochirurgie. Aceste obiective vor consolida statutul Iașului de pol regional medical și vor ridica standardele la care vor fi tratați pacienții din întreaga Moldovă.

1) Pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU), primele licitații vor fi organizate în această vară, iar lucrările vor porni în acest an. SRU va însemna clădiri de 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru pregătirea profesională a medicilor şi asistenţilor. Costurile acestei investiții sunt estimate la peste 560 milioane euro (fără TVA). Finanțarea este asigurată din mai multe surse: fonduri europene nerambursabile, credit extern, dar și contribuții din bugetele național și locale. Amenajările ar trebui finalizate în 2028. Specialiștii au făcut și primele prognoze. Astfel, în primul său an de funcționare, SRU va gestiona peste 45.000 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Unitatea va avea peste 3.000 de angajaţi.

Avantajele acestei investiții sunt evidente:

  • toate investigațiile medicale vor fi în același loc, toate soluțiile terapeutice vor fi în același loc astfel încât timpul de intervenție să se reducă considerabil. Pentru că, în medicina de urgență, fiecare clipă este extrem de importantă
  • o infrastructură medicală de urgență complet nouă, construită de la zero, dotată cu echipamente și aparatură de ultimă generație
  • personal medical bine pregătit, remunerat corespunzător

2) Cel mai mare spital pediatric din regiunea Moldovei, Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, va deveni și cel mai modern din România. Echipa PSD care a condus Consiliul Județean Iași mandatul trecut a demarat modernizarea, cu fonduri europene, a acestei unități spitalicești. Refacerea clădirii și dotarea cu aparatură modernă înseamnă o investiție totală de peste 28 milioane de euro, aflată aproape de finalizare.

În al doilea rând, tot în mandatul 2016 – 2020, am pregătit extinderea Unității de Primire a Urgențelor de la același spital. Este un corp de clădire nou cu trei niveluri precum și un heliport. Lucrările sunt în toi, mare parte din fonduri reprezintă bani UE nerambursabili.

3) Împreună cu echipa managerială de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” am transformat această unitate în primul Centru de Neuroexcelență din România. Cu investiții cifrate la peste 20 de milioane de euro din fonduri guvernamentale, județene și europene au fost cumpărate echipamente ultraperformante, unele unicat în Europa.

Echipa PSD va continua să susțină sistemul medical ieșean în tot ceea ce înseamnă acesta: Universitatea de Medicină și Farmacie, școlile postliceale, rețeaua medicilor de familie, tot personalul care lucrează în clinici și spitale. Pentru îndeplinirea unicului scop: servicii medicale de înaltă calitate pentru toți pacienții.” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top