Connect with us

FOTO Amplasamentul Sălii Polivalente: Primăria a publicat PUZ-ul

Sala Polivalentă din Cluj a fost făcută cu bani de la bugetul local

Proiecte publice

FOTO Amplasamentul Sălii Polivalente: Primăria a publicat PUZ-ul

Inițiativa autorităților de a construi o Sală Polivalentă mai bifează o etapă intermediară în pregătirea proiectului. Municipalitatea a publicat detalii din Planul Urbanistic Zonal (PUZ), precum și proiectul pentru aprobarea planului urbanistic. După o perioadă de consultare publică, care se poate întinde de la 10 zile la câteva luni, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local (CL). Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în primul trimestru al anului viitor.

Amplasamentul investiției (schița cuprinde și viitorul amplasament al Spitalului Regional și al stadionului pentru o mai bună înțelegere a modului în care se va dezvolta zona)

Dintre cele trei proiecte din Moara de Vânt, singurul care are finanțarea asigurată este Spitalul Regional de Urgențe (citește detalii despre acest proiect). În schimb, pentru Sala Polivalentă și stadion încă se caută fonduri.

Citește și Primăria rezervă 20 ha pentru complexul sportiv din Moara de Vânt

Obiectul PUZ-ului publicat de Primărie este Sala Polivalentă. Municipalitatea a rezervat o suprafață de 5,4 ha. Potrivit proiectului de PUZ, clădirea în care va funcționa Sala Polivalentă va avea o înălțime maximă de 25 metri, iar regimul de înălțime va fi subsol, parter și patru etaje (ultimul etaj va fi tehnic).

În acest an, municipalitatea a prevăzut în bugetul local o sumă de 500.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate. Însă, din motive care încă nu au fost explicate la modul concret de reprezentanții instituției, licitația pentru întocmirea documentației tehnice nu a mai fost lansată. Cel mai probabil, banii vor fi din nou alocați în 2018, dar rămâne de văzut dacă Primăria va organiza sau nu o procedură pentru identificarea unui proiectant.

Citește și FOTO Schița Spitalului Regional de Urgențe: a fost publicat proiectul de PUZ

Compania Națională de Investiții (CNI) are în plan finanțarea, în următorii 2-4 ani, finanțarea a două Săli Polivalente în două orașe din țară, Iașul fiind unul dintre orașele-candidat.

Proiectul Iașului vizează o sală de sport cu 16.000 de locuri. Acum câțiva ani, municipalitatea a prezentat randări cu Sala Polivalentă, aflată în proiect încă de pe atunci. Între timp, Clujul și-a construit cea mai modernă sală din țară cu bani de la bugetul local, în timp ce Iașul a așteptat mereu bani de la guvern.

Într-un articol din noiembrie 2017, „Ziarul de Iași” a arătat că autoritățile centrale au investit, în ultimii 15 ani, în construirea sau modernizarea a 21 de săli polivalente în țară.

Ziarul de Iași”, despre investițiile CNI în ultimii aproape 20 de ani: Primele două săli au fost recepţionate în 2003: una la Sf. Gheorghe (Covasna, complex şi piscină) şi alta în Maramureş (sală de sport municipală – Sighetu Marmaţiei). Peste trei ani a venit rândul oraşului Drobeta Turnu Severin, unde a fost inaugurată o sală de sport cu 1.800 locuri. În 2007, patru săli de sport au fost deschise publicului în judeţele Covasna (Târgu Se­cuiesc), Harghita (Miercurea Ciuc), Ilfov (Ciolpani) şi Gorj (Târgu Jiu). Prima sală finalizată în Moldova a fost în 2008 în Botoşani (2.000 locuri), acesta fiind şi singurul obiectiv de acest fel inaugurat în acel an. În 2009 a venit rândul judeţului Timiş (Lugoj), iar un mai târziu au fost finalizate lucrări în Bacău (Oneşti), Călăraşi (1.500 locuri) şi Neamţ (Piatra Neamţ – 4.000 locuri). Doljul şi Sălajul au beneficiat de noi săli în 2012, iar, în 2013, a venit din nou rândul judeţului Harghita, de data aceasta la Odorheiul Secuiesc (sală de sport cu bazin de înot). În acelaşi an, au mai fost inaugurate alte trei obiective în Braşov, Bucureşti (Sector 2) şi Prahova (Ploieşti). Ultimele două săli finanţate şi recepţionate au fost în 2017: din nou una în Covasna, la Sf. Gheorghe, iar cealaltă în Teleorman, la Alexandria, ambele fiind săli de sport multifuncţionale.

De asemenea, în execuție sunt trei săli: Ilfov (Voluntari, sală de sport multifuncţională), Gorj (Târgu Jiu, extinderea unei săli realizate în 2007) şi Olt (Slatina, sală de sport multifuncţională cu 3.000 de locuri). Următoarele două oraşe pe lista CNI sunt Constanţa şi Oradea, în cazul cărora au fost lansate deja licitaţiile de lucrări pentru săli polivalente cu 5.000 de locuri.

Planșa de reglementări urbanistice care figurează în proiectul de PUZ publicat de Primăria Iași:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top