Național
FOTO Teritoriul României crește cu câteva sute de hectare (document)
Suprafața României va crește cu câteva sute de hectare în urma unui proiect de înnisipare a litoralului românesc. Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, a anunțat demararea celei de-a doua etape a unui proiect în acest sens, banii fiind asigurați de Uniunea Europeană. Potrivit lui Bola, lățimea plajelor va crește cu până la 100 metri. Valoarea totală a proiectului trece de pragul de 1,5 miliarde euro.
„Așa arată începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu – peste 2 km de conductă, aliniată pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune. Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și `aruncate` pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 – 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, a scris Bogdan Bola pe Facebook.
Într-un mesaj postat astăzi, Bola a vorbit despre unele piedici birocratice care pun în pericol proiectul.
„Cum să blochezi un proiect pe fonduri europene de un miliard de euro? Simplu, ar spune fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, dl. Horia Țuțuianu – soliciți acorduri și avize, de la persoane neavizate, care nu sunt prevăzute în nicio lege din România”, a scris Bola (citește mesajul integral al șefului ABADL).
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, proiectul are o valoare totală de 1,5 miliarde euro ro și are două componente principale:
- stoparea procesului de eroziune a plajelor și a falezelor, lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu național
- dezvoltarea turismului românesc și dezvoltarea economică și socială a zonei litoralului
În ceea ce privește impactul proiectului, litoralul va crește cu o suprafață de 226,12 hectare, astfel:
- 53 hectare: Mamaia
- 33 hectare: Eforie
- 16 hectare: Costinești
- 32 hectare: Olimp
- 30 hectare: Neptun și Jupiter
- 37 hectare: Aurora – Venus – Balta Mangalia
- 20 hectare: Saturn – Mangalia
- 4,5 hectare: 2 Mai
- 6.300 mp: Agigea
Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2018. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).