Investiții private
FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi construite cele mai înalte clădiri din oraș
O parte a zonei centrale a Iașului va fi modificată substanțial în următorii ani. Unii investitori deja își pregătesc terenul, la propriu, pentru ridicarea de clădiri înalte cu funcțiuni mixte. Astăzi, ne îndreptăm atenția spre capătul bd. Anastasie Panu, la intersecția cu str. Elena Doamna. În zonă există deja două dintre cele mai înalte imobile din Iași: fostul Hotel Europa și turnul UMF.
Zona studiată:
În noul PUG, zona indicată mai sus este catalogată drept „subzonă a clădirilor înalte, construite în regim continuu/înșiruit, retrase față de aliniament”.
Documentul prevede că nu se limitează înălțimea maximă, iar regimul de înălțime minim acceptat este demisol, parter și patru etaje. Procentul de ocupare a terenului este unul generos: 70%, iar coeficientul de utilizare a terenului este egal cu 10. Pentru a exemplifica, să considerăm că în această zonă un proprietar de teren are o suprafață de 3.000 mp. Merge la Primărie și solicită aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, respectând indicatorii recomandați în viitorul PUG. Intenția dezvoltatorului este să facă locuințe. La cote maxime, construcțiile ar urma să ocupe 2.100 mp din teren, iar suprafața desfășurată construită poate ajunge la 30.000 mp. În general, unii constructori scad din această suprafață 15% (spațiile comune) pentru a determina orientativ suprafața utilă – cea care va fi ocupată efectiv de apartamente. Ținând cont de aceste lucruri rezultă că pot fi amenajate peste 500 de locuințe cu o suprafață medie de 50 mp.
Dezvoltatorul care are cel mai avansat proiect din zonă este omul de afaceri Cristin Zămosteanu care, din estimările APIX, deține undeva la aproape 10.000 mp pe locul fostei parcări vizavi de Hotelul Europa și terenul unde a fost sediul 24:ORE. În februarie 2017, Zămosteanu a preluat firma ce avea în proprietatea suprafața de la Constantin Rădeanu, conform „Ziarului de Iași”, informație confirmată oficial câteva luni mai târziu când firma lui Zămosteanu, M.CHIM a scos un certificat de urbanism pentru împrejmuirea terenului aflat în proprietate.
Omul de afaceri beneficiază de indicatorii urbanistici menționați mai sus. Deocamdată, el nu a anunțat în mod clar ce vrea să construiască, dar, potrivit informațiilor APIX, funcțiunea clădirilor va fi mixtă: locuințe colective și spații de birouri.
Zona de interes a omului de afaceri Cristin Zămosteanu:
Cealaltă parte a „subzonei de clădiri înalte” este actualul parc Ghica Vodă, unde sunt circa 20.000 mp, iar jumătate din acest teren se află în proprietate publică. PUG-ul stabilește desființarea întregului spațiu verde, unde vor fi amenajate clădiri înalte. Unul dintre principalii proprietari privați de teren din zonă este fostul viceprimar Gabriel Surdu, suprafața lui (acum împrejmuită cu un mic gard) fiind în apropierea localului RNR. Inclusiv Surdu beneficiază de indicatorii urbanistici enumerați mai sus. În aprilie 2016, săptămânalul „Reporter de Iași” a dezvăluit și numele celorlalți proprietari privați: Venus Court SRL, Iași Business Center, Agenta Consulting SRL și patru persoane fizice.
Unele organizații neguvernamentale au solicitat municipalității ieșene să răscumpere terenurile private, dar Primăria, la rândul ei, vrea să construiască în zonă. Cel mai vehiculat proiect, pe termen mediu și lung, face referire la amenajarea unei instituții de cultură.
În această zonă vor apărea blocuri și clădiri de birouri înalte:
Important de menționat că inclusiv circulația rutieră din zonă va suferi modificări. Primăria a repus pe tapet ideea unei prelungiri a bd. Anastasie Panu spre Tătărași, dar nu printr-un pasaj suprateran, ci prin unul subteran. În acest sens, șefii municipalității au avut discuții și cu Zămosteanu, care ar urma să amenajeze o cale de acces dinspre parcarea lui subterană (zona fostei parcări) în pasajul subteran. Rampa de ieșire a pasajului ar urma să fie în zona intersecției străzilor Ornescu și Maior Eremia Popescu. Acest plan ar putea fi pus în aplicare odată cu prelungirea bd. Independenței, iar pe bd. Tudor Vladimirescu să fie creată o girație, care să asigure o fluidizare a traficului inclusiv spre str. Tătărași.
Acest plan de circulații a fost ilustrat și în noul PUG:
Citește AICI despre oferta de publicitate a fluxului APIX.