Proiecte publice
Iași: 1.000 de camere video vor supraveghea orașul
Iașul va deveni unul dintre cele mai monitorizate orașe din țară. Primăria pregătește pentru acest an completarea actualului sistem de supraveghere video. În prezent, la Iași există peste 320 de camere video. Până la sfârșitul anului, vor fi achiziționate încă 452 de camere video. Toate imaginile vor fi transmise într-un centru de comandă unic, care se va afla sub tutela Poliției Locale. Pentru traficul din Iași, acest lucru înseamnă că peste 80% dintre intersecțiile majore ale orașului vor avea sistem de supraveghere cu camere de înaltă rezoluție.
Care este situația acum:
- Poliția Locală gestionează 230 de camere video
- CTP are 30 de camere (în special la ronduri) și 5 camere la depouri
- Primăria gestionează prin biroul de trafic un număr de 59 de camere, dar numai 44 sunt funcționale (sistemul montat în cadrul proiectului privind managementului trafic)
Cum va fi situația la sfârșitul anului:
- Poliția Locală va gestiona imagini de la peste 770 de camere video: 230 actuale, 212 ce vor fi achiziționate de Primărie (trafic), 240 ce vor fi achiziționate de Salubris (amplasate în zona containerelor de gunoi) și cele peste 30 de camere ale CTP
Dacă adunăm și camerele video din piețe, alături de camerele pe care Primăria vrea să monteze la propriul sediu, întregul sistem ajunge la aproape 1.000 de camere video. Important este că dacă actualele camere ale Poliției Locale au limitări, cele peste 450 de camere care vor fi achiziționate de Primărie și Salubris vor fi de înaltă rezoluție și vor avea funcții „inteligente”.
Cele 212 de camere ce vor achiziționate de Primărie vor avea următoarele funcții:
- 12 camere vor fi montate la intrările și ieșirile din oraș și vor avea funcția de recunoaștere a numerelor de înmatriculare
- cele 200 de camere vor fi montate în 94 de intersecții (între 1 – 4 camere, în funcție de complexitatea intersecției) și vor avea funcții „inteligente” care vor putea detecta și alarma în sistem accidente rutiere, furturi, tâlhării, pătrunderea în zone interzise, mobilier stradal distrus, deșeuri pe spațiul public)
Cele 240 de camere ce vor fi achiziționate de Salubris vor avea următoarele funcții:
- circa 200 vor fi montate în zona containerelor de deșeuri și vor avea funcție de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (Salubris vrea să prevină astfel pe cei care vin din alte localități și aruncă deșeurile la Iași – șeful Salubris spune că la Iași se întâmplă un astfel de fenomen). În plus, camerele vor putea detecta dacă există deșeuri aruncate pe lângă containere și vor trimite o alarmă în sistem. Mai mult, imaginile vor fi puse la dispoziția asociațiilor de proprietari în ideea în care, pe viitor, va exista o mai bună verificare a utilizatorilor care nu pre-colectează separat (în viitor vor fi aplicate amenzi)
- celelalte camere vor montate pe utilajele Salubris pentru supravegherea modului în care angajații societății colectează deșeurile
Toate imaginile de pe camerele video enumerate mai sus vor fi centralizate într-un dispecerat unic intitulat „Centrul de Monitorizare și Intervenție” al Poliției Locale („The Unique Eye”). Primăria a lansat două licitații pentru proiectarea lucrărilor la centru, dar abia în luna septembrie 2019, la a treia încercare, a reușit să încheie un contract.
Firma Full Com Distribution SRL a fost desemnată câștigătoare contra sumei de 25.000 lei. Între timp, proiectul ar fi trebuit să fie finalizat (termenul pentru proiectarea lucrărilor era de 60 de zile), dar Primăria nu a făcut încă un anunț în sensul acesta.
Precizăm că CTP, Salubris și direcțiile Primăriei își vor păstra accesul la propriile imagini, dar, în același timp, le vor furniza în sistemul integrat.
„Camerele vor fi utilizate in special pentru monitorizarea traficului, dar vor putea identifica, ca si in prezent, alte infractiuni: furturi, talharii, distrugere de bunuri, violuri, acte de violenta etc. Acestea vor fi vizualizate în permanenţă de către operatorii poliţiei locale, ce vor informa şi dirija echipele de intervenţie necesare în cazul accidentelor rutiere, ambuteiajelor în trafic sau orice alt eveniment de natura infracţională sau de nerespectare a legii. Înregistrările vor fi stocate timp de 30 de zile, pentru a permite organelor competente să preia înregistrările ca probe pentru cazurile sesizate”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, cu referire la achiziția celor 212 camere video.
Pentru această achiziție au fost incluse în buget fonduri de 1,22 milioane lei, în condițiile în care achiziția cuprinde următoarele echipamente:
- 100 de UPS-uri (Uninterrupted Power Supply) ce vor permite sistemelor de semaforizare şi camerelor de supraveghere să funcţioneze pentru o perioada de timp, functie de consum si puterea UPS, în cazul lipsei de tensiune electrice. Acestea au şi functia de stabilizator de tensiune pentru a preveni avarierea echipamentelor de semaforizare în cazul fluctuaţiilor de tensiune.
- Spaţiul de stocare necesar pentru a păstra timp de 30 de zile, înregistrările de pe 200 de camere la o rezolutie de 5MP (2560×1960), 25 de cadre pe secunda este de aproximativ 1 Petabyte (1024 TeraBytes)
- 94 de switch-uri industriale PoE pentru alimentarea camerelor şi transmisia de date
- 2 NVR-uri utilizate pentru procesarea şi managementul fluxului video
- 12 camere cu funcţii LPR (License Plate Recognition) montate la intrarile si iesirile din oras pentru a realiza o statistica a vehiculelor ce tranziteaza orasul
- 200 de camere fixe montate pe stalpii existenţi, cu functii IVS (Intelligent Video Surveillance), funcţii ce vor fi utilizate pentru stabilirea de scenarii (patrunderea în zone interzise, accidente rutiere, mobilier stradal distrus, deseuri pe spatiul public) şi anuntarea directă a autorităţilor competente în vederea soluţionării evenimentului.
- Cablurile de telecomunicaţie şi alimentare cu energie electrica
„Menţionăm faptul că contractul va fi de furnizare cu montaj. Lista intersecțiilor ce vor fi monitorizate video nu este încă finalizată”, a mai spus Buraga.
Camerele vor fi utilizate în special pentru monitorizarea traficului, dar vor putea identifica, ca și în prezent, alte infracțiuni: furturi, tâlharii, distrugere de bunuri, violuri, acte de violență etc. Acestea vor fi vizualizate în permanenţă de către operatorii poliţiei locale, ce vor informa şi dirija echipele de intervenţie necesare în cazul accidentelor rutiere, ambuteiajelor în trafic sau orice alt eveniment de natura infracţională sau de nerespectare a legii. Înregistrările vor fi stocate timp de 30 de zile, pentru a permite organelor competente să preia înregistrările ca probe pentru cazurile sesizate.