Connect with us

Iași: 50 de stații CTP vor fi dotate cu panouri ce vor afișa timpii de așteptare

Utile

Iași: 50 de stații CTP vor fi dotate cu panouri ce vor afișa timpii de așteptare

Compania de Transport Public (CTP) a demarat un program de investiții așteptat de mult timp la Iași: dotarea stațiilor cu panouri de informare care să afișeze timpii de așteptare a mijloacelor de transport. Pentru început, au fost montate 3 panouri, iar la al patrulea se lucrează: Piața Independenței (sensul către Fundație), Piața Independenței (Bloc Carmen), Palatul Culturii (sensul către Elena Doamna) și, respectiv, Târgu-Cucu (sensul către Piața Independenței).

În acest sens, CTP a achiziționat patru structuri ce formează noile stații de autobuz și care au integrate panouri LED. Soluția software este asigurată de Wink, firmă care are numeroase contracte încheiate cu operatorul de transport public. De data aceasta, spun șefii Wink, soft-ul este pus la dispoziție gratuit. Datele utilizate sunt furnizate de CTP care, recent, a lansat o platformă de „open data” (date deschise pentru publicul interesat) unde sunt transmise în timp real datele GPS de pe mijloacele de transport.

CTP va monta încă 15 stații, structurile fiind deja achiziționate la un preț mediu de 9.000 lei/bucata. Potrivit directorului CTP, Cristian Stoica, planul companiei este de a monta 50 astfel de panouri până la sfârșitul acestui an. Nu este clar în ce măsură va interfera acest proiect de investiții cu proiectul de e-ticketing ce va beneficia de finanțare europeană, dar în cazul căruia contractul cu UE nu este încă semnat (proiectul cuprinde și montarea de panouri de informare).

„În perioada care urmează, vor avea loc acţiunile de montaj, instalare, calibrare și sincronizare cu echipamentele montate în autobuze. E o perioadă de probe, care vizează alinierea programului mijloacelor de transport în comun și afișarea informaţiilor în staţii. După această etapă, împreună cu municipalitatea, vom continua să dotăm cu panouri de informare cât mai multe stații”, a declarat directorul CTP Cristian Stoica.

Amintim că ieșenii au la dispoziție aplicația mobilă Here It Is, care a fost dezvoltată independent de către antreprenori ieșeni. Aplicația afișează în timp real (cu un delay de maxim 30 sec) poziția mijloacelor de transport în baza datelor GPS. De asemenea, Wink a anunțat că va lansa, la rândul ei, o altă aplicație care va afișa timpii de așteptare.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Utile

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top