Connect with us

IAȘI ARCHI: cum își găsesc aplicabilitatea practică teoria și cercetarea în arhitectură?

Arhitectură și urbanism

IAȘI ARCHI: cum își găsesc aplicabilitatea practică teoria și cercetarea în arhitectură?

OAR IAȘI este organizația reprezentativă a arhitecților ieșeni și un partener important pentru administrație și pentru alte organizații profesionale cu care colaborează. IAȘI ARCHI: roots & branches a avut ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare asupra importanței fondului construit ieșean prin acțiuni de promovare și popularizare a arhitecților contemporani care au legături cu orașul Iași. Conferințele au fost structurate în 4 paneluri: arhitecți seniori / arhitecți afirmați, în plină activitate / tineri formatori de arhitecți / arhitecți la început de drum.

Din dorința de a deveni o voce puternică ce transmite nevoile arhitecților către autorități, parteneri si public, OAR Iași a demarat o serie de evenimente ce se desfășoară sub sigla IASI – Orașul creatorilor de arhitectura. Primul eveniment, denumit IAȘI ARCHI: roots & branches, s-a desfășurat in perioada 9-10 Martie la Palatul Braunstein si in Sala Cuza a Hotelului Unirea, fiind dedicat arhitecților și publicului larg – locuitorii orașului Iași. Printre invitați s-au numărat si reprezentanți ai autorităților locale și regionale, reprezentanți ai agențiilor și direcțiilor județene, ai mediului academic și cultural, parteneri tradiționali ai OAR IAȘI și reprezentanți ai OAR și ai altor filiale teritoriale.

ReThink – Educație pentru arhitectura a dezbătut concepte orientate spre rezultate și cunoaștere, metode de analiză și aprofundare a soluției de arhitectura, programe și tipuri de învățământ, toate in strânsă legătură cu practica profesională. Tudor Grădinaru, Adrian Moleavin și Bogdan Zaha au expus parcursul lor si propriile abordări ale educației și cercetării de arhitectura.

Tudor GRĂDINARU

Arhitect ieșean, absolvent al Facultății de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” odată cu prima generație de arhitecți formați integral la Iași (1990 – 1996), Tudor Grădinaru este director al Departamentului Arhitectură din cadrul facultății, titular de curs, coordonator de an, tutore, membru în comisii de finalizare studii, evaluare stagiu doctoral și de admitere. Activitatea sa de cercetare în domeniul teoriei arhitecturii, locuirii, semioticii arhitecturale, arhitecturii ecologice și eficienței energetice a clădirilor este concretizată în cărți, studii, articole publicate în reviste de specialitate și volume ale conferințelor, cu recunoaștere națională și internațională.

Arhitect Tudor Grădinaru

Prezentarea arhitectului Tudor Grădinaru a urmărit Tendințele în educația de arhitectură europeană, mai exact varietatea peisajului învățământului european de arhitectură și școala de arhitectură în cadrul legal European, reforme, mobilitate, colaborare, interacțiune și tipologii ale programelor de studiu. O prezentare interesantă despre sistemul educațional și despre abilitățile cognitive și meta-cognitive, cunoștințe și înțelegere, abilități interpersonale, intelectuale și practice precum și un cumul de valori etice.

Adrian MOLEAVIN

Adrian Moleavin este lector universitar, doctor în arhitectură, membru al colectivelor de îndrumare a atelierelor de proiectare din Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București. Teza sa de doctorat, ”Arhitectura cuantică. Aspecte teoretice și practice”, a deschis noi direcții de abordare și studiu al arhitecturii prin raportare la cunoașterea științifică și evoluția ontologică a societății umane. A colaborat cu diferite birouri de arhitectură din România și internațional prin propriul birou de proiectare – Moleavin Arhitectură. Activitatea sa didactică, de cercetare și practica profesională sunt fundamentate pe principiile sustenabilității, transdisciplinarității, complexității și abordării critice ca surse ale creativității și inovației arhitecturale.

Arhitect Adrian Moleavin

Sub numele transmutări | educație, cercetare si practică în arhitectură, prezentarea lui Adrian Moleavin ne-a introdus în lumea arhitectului cu o pregătire solidă și o extinsă activitate profesională, didactică, de cercetare și publicare – dovedite prin participări naționale și internaționale în cadrul unor granturi și proiecte de cercetare, conferințele, cărți, articole si premii, dar mai ales cursuri, workshop-uri și proiecte desfășurate împreună cu arhitecții si student arhitecții. O lume impresionantă în care manifestările științifice se îmbină cu creativitatea pentru a analiza percepția arhitecturii ca expresie a unei societăți umane interconectate, în contextul evoluției științifice și umanistice a societății, atingând concepte de ecologie, principii durabile, materiale de avangardă, într-o analiză a modelelor contemporane.

Bogdan ZAHA

Bogdan Zaha este arhitect, designer, cercetător si lector. Absolvent al Universității de Arte Aplicate din Viena, în prezent Bogdan este arhitect asociat în cadrul Zaha Hadid Architects Londra. Ca parte a clusterului de design, el a lucrat la numeroase proiecte la nivel mondial, cu programe de arhitectură variate, acoperind toate etapele de proiectare. Menționăm aici Tower C Shenzhen, Complexul Rezidențial Alai din Mexic, Aeroportul Internațional Beijing Daxing, Teatrul de Arta Deva și multe altele. Cu numeroase publicații și studii aprofundate, Bogdan Zaha este deseori prezent ca lector la conferințe.

Arhitect Bogdan Zaha

„… de la student la asociat la Zaha Hadid Architects” a fost o prezentare a modului în care  Bogdan Zaha abordează practica cercetării active in cadrul acestui birou renumit. Cu ajutorul simulării și predicției, urmărește proiectarea unor medii superioare optimizate pentru tipare de utilizare specifice. Aceasta ambiție este susținută prin statistici spațiale si simularea mulțimilor, ce permit o analiză extrem de aprofundata, promovând arhitectura și orientarea către viitor a soluțiilor. Ca de fiecare dată, carisma lui Bogdan a fascinat auditoriul care a avut șansa unică de vedea cum unul din cele mai cunoscute birouri de arhitectură din lume lucrează, care sunt preocupările și tendințele în cercetarea aplicată de arhitectură. Auditoriul a putut înțelege astfel că, în spatele unor forme fascinante și variate se află de fapt sute și mii de ore de studiu, analize diferite și specialiști care analizează baze de date colectate și comparate cu ajutorul unor tehnologii foarte sofisticate.

ALUMIL

Prezentarea ALUMIL din cadrul conferinței a fost axată pe inovare și atingerea standardelor de calitate superioare, pornind de la conceptul “Ithaka” ce definește “Construirea excelenței” și  spre care zi de zi încercăm să fim cu un pas mai aproape. Parteneriatul între OAR Iași și ALUMIL pentru întregul an 2023 va include evenimente culturale, traininguri, mese rotunde pe teme de interes dar și oferirea de informații tehnice arhitecților interesați.

Prezentare ALUMIL

NOVAMBIENT

Dinamismul, implicarea și optimismul echipei NOVAMBIENT ne-a inspirat în organizarea acestui eveniment pentru a aborda cele mai îndrăznețe idei de organizare. O echipă tânără, ca și cea de la OAR Iași a fost alături de noi pe parcursul celor două zile cu profesionalism și implicare. Prezența elegantă a echipei NOVAMBIENT din cadrul evenimentului  IAȘI ARCHI: roots and branches  a atras admirația speakerilor, organizatorilor și participanților.

Succesiunea prezentărilor din cadrul panelului ReThink a urmărit modul în care teoria și cercetarea în arhitectură își găsesc aplicabilitatea practică, ideea care a rămas fiind cea că într-o lume în care posibilitățile sunt practic nelimitate, cand putem face orice, cum decidem care este alegerea potrivită, cum putem analiza, cu ajutorul tehnologiei, volume impresionante de date, cum putem, prin experiență și modele de analiză să stimulăm posibilități multiple de organizare și utilizare a spațiilor.

Notabilă a fost părerea unuia dintre arhitecții participanți ”…este lăudabil ca OAR Iași începe sa aiba astfel de inițiative și să le organizeze atat de bine. Am simțit în ambele zile un vibe pozitiv, cand eram student mergeam la Cluj/ Timișoara /București pentru ceva asemanator. Este foarte util și pentru tinerii care își doresc sa ajunga mari arhitecti.”

Echipa de organizare a evenimentului, din partea OAR Iași: Președinte OAR Iași Alin Enver Hoblea, Coordonator eveniment- Sebastian Săvescu, Coordonator comunicare și imagine-Andrei Bodnar, Coordonator logistică- Alexandru Popovici, Coordonator speakeri-Ștefana Gonciar- Beșleagă, Coordonator paneluri prezentări- Mihaela Popiniuc, Coordonator relație cu partenerii instituționali- George Juverdeanu, Coordonator video și proiecții- Iustinian Nanu, Coordonator relația cu OAR- Beatrice Birtum, Secretar executiv- Cristina Gugleș, eveniment realizat cu susținerea voluntarilor ASAI, coordonați de Alexandru Ghileschi, Foto video- Alexandru Saru & Vasea Onel DoP.

Organizatorul evenimentului a fost Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Iași (care include și arhitecții din județul Vaslui), are un număr de 548 membri înscriși și este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.

Organizatorul evenimentului Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială IAȘI, parteneri principali: ALUMIL, HOLCIM, LEIER, ALUKÖNIGSTAHL, NOVAMBIENT, LIBRA BANK, RODOTEX, sponsori ai evenimentului: Q Fort, Baumit, Saint Gobain, cu sprijinul Unirea Hotel & spa și Mobexpert , parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, AAI filială a UAR, RUR IASI, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul BRAUNSTEIN, Share architects, Palatul Culturii Iași, ASAI, ARHIAS, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino.

Imagini de la eveniment dar și înregistrarea tuturor prezentărilor se găsesc pe paginile de social-media ale OAR IAȘI.

Pe parcursul zilelor următoare vom continua prezentarea în detaliu arhitecții și prezentările acestora de pe parcursul zilei de 10 martie, grupate sugestiv în patru paneluri (ReStore, ReVive, ReThink, ReShape), patru serii de prezentări fascinante despre educație, profesie și viitor, cu arhitecți ieșeni remarcabili.

În articolul următor vom prezenta prezentările tinerilor arhitecților Andrei Pădure, Andreea T. Felciuc, reunite sub denumirea ReShape, o serie de prezentări care i-au purtat pe cei prezenți în lumea fantastică a designului parametric, creând lumi fascinante prin forme și culori..

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

To Top