Proiecte publice
Iași: Construirea unui sediu nou pentru Parchete costă 100 mil. lei/Guvernul va aproba fondurile necesare
Un proiect inițiat în anul 2014 prinde contur în anul 2021: guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui sediu nou pentru Parchetele de pe lângă Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel, valoarea totală a investiției fiind estimată la 94,3 milioane lei (inclusiv TVA). Actualul stadiu al proiectului creează premisele finalizării construirii noului sediu în anul 2025.
Noua clădire va fi construită pe str. Codrescu nr. 6, la intersecția străzilor Sărărie și Oastei, pe un teren de 6.125 mp. Terenul a fost pus la dispoziție de către Consiliul Județean Iași și are o valoare de inventar de peste 9,5 milioane lei, acest lucru însemnând că evaluarea actuală a suprafeței ajunge la circa 320 euro/mp.
Imobilul va avea un regim cu subsol, parter, și 3 etaje și va găzdui, printre altele: camere de anchetă, camere de recunoaștere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou specialiști antifraudă, birou documente clasificate, spații pentru arhive, spații pentru servere, săli de ședințe și săli de seminarii.
Înălțimea maximă a imobilului ajunge la aproape 20 m, amprenta la sol de circa 1.500 mp, iar suprafața desfășurată la aproape 9.200 mp. Sediul va fi deservit de o parcare cu 38 de locuri.
„Prin edificarea unui sediu unic pentru cele trei instituții, se va obține cadrul necesar desfășurării activității unităților de parchet în conditii normale, separarea fluxurilor de acces în imobil cu circulații separate pentru personal, public și arestați, cu evitarea, pe cât posibil, a intersectării acestora, păstrarea în cele mai bune condiții a actelor și dosarelor aflate în arhiva sau în lucru, cât și asigurarea celorlalte spații necesare”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, raport consultat de APIX.ro.
Valoarea totală a investiției ajunge la 94,3 milioane lei, din care construcțiile și montajul reprezintă 56,2 milioane lei. Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI), va asigura 91,5 milioane lei din necesarul de finanțare, iar Ministerul Public o sumă de 2,8 milioane lei. Investiția a fost eșalonată pe o perioada de trei ani, cu precizarea că durata de execuție efectivă a fost stabilită la 26 de luni.
- Pentru sediul actual, în care funcţionează cele 3 unităţi de parchet, spaţiul existent este insuficient pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime, atât pentru personal cât şi pentru arhiva depozit. În acest context, pentru depozitarea şi conservarea în bune condiţii a dosarelor şi lucrărilor arhivate, s-a luat măsura temporară ca o parte a arhivei să fie depusă într-un spaţiu aparţinând Consiliului Judeţean Iaşi, dat în folosinţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi cu titlu gratuit, în baza unei hotărâri a consiliului județean, contract care se prelungeşte anual. Problema a fost rezolvată parţial, pentru că nu asigură necesarul de spaţiu, iar dezavantajul îl reprezintă distanţa mare dintre sediul unităţilor de parchet şi locul de depozitare. O extindere a imobilului existent nu este posibilă, pe de-o parte din pricina limitărilor fizice ale amplasamentului – gradul maxim de ocupare al terenului fiind atins în cadrul extinderii din 1995, reglementările aferente zonei centrale în ceea ce priveste protecția patrimoniului construit și, pe de altă parte, din limitări constructive, având în vedere că actualul sediu este o clădire a cărei supraînălțare nu este posibilă din punct de vedere structural – fragment din proiectul de hotărâre care urmează a fi aprobat de executiv.