Connect with us

Când vor începe lucrările la parcul din fața Teatrului Național? PMI mai are nevoie de un aviz

Proiecte publice

Când vor începe lucrările la parcul din fața Teatrului Național? PMI mai are nevoie de un aviz

Reabilitarea esplanadei Teatrului Național va începe după ce proiectul va fi discutat din nou în Comisia zonală a monumentelor istorice, de la nivelul Direcției pentru Cultură Iași. Proiectul figurează pe ordinea de zi a ședinței din această săptămână – după primirea acestui aviz va putea fi emis ordinul de începere a lucrărilor.

Scurt istoric. Studiul de fezabilitate aferent proiectului a fost finalizat în 2009. Inițial, Primăria intenționa să acceseze fonduri europene. În 2014, proiectul a suferit modificări: PMI a renunțat la ideea unei parcări subterane. După realizarea unui nou proiect tehnic, licitația de execuție a fost lansată în noiembrie 2020. Inițial, câștigătoare a fost desemnată firma Grup Construcții Est, dar Conest a atacat în instanță decizia. În cele din urmă, în august 2021, PMI a semnat contractul de execuție cu Conest: valoarea lucrărilor se ridică la 15,4 milioane lei, fără TVA.

Lucrările nu cuprind doar parcul din fața Teatrului Național, ci și zona din jurul monumentului istoric, până la strada Cuza Vodă

Având în vedere venirea sezonului rece, lucrările la parcul și zona spațiilor verzi din jurul Teatrului Național ar putea demara efectiv abia în prima parte a anului 2022.

  • Nu am emis ordinul de începere a lucrărilor, mai amânăm acest moment, pentru că dezbaterile dintre cele două echipe de arhitecți nu s-au terminat. Am fost personal la ultima întâlnire dintre proiectanții studiului de fezabilitate și proiectanții care au făcut proiectul tehnic. Am pus două planșe comparativ – soluția din SF și soluția la nivel proiectului tehnic, să știți că sunt substanțial asemănătoare, cu singura excepție că de la data proiectării SF, 2009, s-au mai schimbat inclusiv tehnologii. Așteptăm să vedem ultimul aviz de la Comisia de cultură pentru a putea da ordinul de începere a lucrărilor – a declarat recent primarul Mihai Chirica, întrebat pe această temă.

Lucrările de execuție vor pune accentul pe axul central al parcului, iar în zona centrală va fi amenajată o fântână interactivă, în timp ce fântânile existente vor fi demolate. Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de aproape 10.000 mp.

În caietul de sarcini sunt enumerate cinci principii pentru lucrările de intervenție:

  • amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia
  • reintroducerea apei în cadrul unui element major
  • deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă
  • introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră
  • completarea vegetaţiei

Conform proiectului, arborii înalți de la limitele laterale (spre I.C. Brătianu și, respectiv, Hotelul Mitropoliei, vor fi păstrați. În schimb, copacii spre bld. Ștefan cel Mare vor fi relocați pentru eliberarea unui „câmp vizual”.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top