Connect with us

Cum va cheltui Iașul 100 milioane de lei, bani împrumutați de la bancă

Proiecte publice

Cum va cheltui Iașul 100 milioane de lei, bani împrumutați de la bancă

Primăria a semnat joi contractul de împrumut pentru 100 milioane lei, finanțarea rambursabilă fiind acordată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Ideea unui astfel de credit a fost inițiată în primăvara anului trecut, când a fost aprobat și de către Consiliul Local, pentru câteva investiții propuse de Primărie.

Cei 100 milioane lei vor fi utilizați pentru derularea a trei proiecte: modernizarea depoului Dacia, refacerea cinema Dacia și reabilitarea a 14 unități școlare. Primii bani vor fi virați Iașului în 2022, respectiv două treimi din suma contractată.

Perioada de grație este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale. Condițiile împrumutului sunt mai avantajoase față de băncile comerciale: marja dobânzii peste rata interbancară (EURIBOR la 6 luni) de 1,15% pe an și comision de acordare de 0,50% din împrumut.

Odată cu contractarea acestui împrumut, gradul de îndatorare a Iașului va crește de la circa 5% la peste 8%, în condițiile în care maximul legal este de 30%, cu posibilitatea de a urca până la 70% pentru susținerea proiectelor europene.

APIX.ro vă prezintă mai jos detalii despre cele trei proiecte ale Primăriei, așa cum au fost prezentate de municipalitate prin intermediul unui comunicat:

Modernizarea depoului din Dacia

Proiectul de modernizare a depoului Companiei de Transport Public (CTP) din zona Dacia se află într-un stadiu avansat. În aprilie 2020 consilierii locali au aprobat raportul privind studiul de oportunitate pentru noul depou și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, iar în mai 2021 indicatorii tehnico-economici și studiul de prefezabilitate pentru același proiect.

Costurile estimate sunt de 151.563.774,08 lei, cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj reprezintă 80.927.430,95 lei, cu TVA. Investiția este eșalonată pe o perioadă de trei ani, din care durata lucrărilor de 22 de luni.

Serviciile actualului depou al CTP din Dacia suferă din cauza condițiilor precare, lipsei de echipamente moderne și clădirilor inadecvate și degradate care găzduiesc activitățile. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 – 1980. Concret, clădirile nu sunt izolate termic, motiv pentru care se identifică o mare pierdere energetică în desfășurarea activităților. De asemenea, se impune schimbarea rețelei de contact și a sistemului de alimentare, precum și a rețelei interioare de distribuție utilități. Se propune modernizarea integrală a sistemului de alimentare rețea contact, actualul sistem fiind conceput și realizat acum mai bine de 30 de ani, fără a fi modernizat sau reparat capital de la data construcției. În cadrul aceluiași proiect, căile de acces și circulație actuale vor fi reorganizate pentru fiecare sistem de transport cu bandă rezervată.

Modernizarea depoului devine prioritară și în contextul achiziției, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice. Astfel, depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice, în funcție de gabarit. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice

Modernizarea depoului din zona Dacia va atrage după sine și o serie de modificări în structura arterelor de circulație din zonă, prin realizarea unei conexiuni rutiere cu zona Complexului ERA prin prelungirea străzii Tabacului. Pe strada nou creată va fi construită și o cale de rulare a tramvaielor, cu plecare din Rond Dacia, iar trama stradală va fi modernizată.

Reabilitarea termică a 14 unități școlare

Unitățile de învățământ propuse spre reabilitare termică sunt:

  • Grădinițele cu Program Normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64);
  • Grădinițele cu Program Prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5);
  • Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16);
  • Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110);
  • Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis);
  • Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).

Lucrările sunt estimate la 31.018.011,21 lei, cu TVA, suprafața totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818,45 metri pătrați.

Modernizarea cinematografului Dacia

Începând cu anul 2017, Primăria Municipiului Iași a preluat în administrare mai multe cinematografe, printre care și Cinema Dacia, construit în perioada 1984-1987. În ședința din 21 martie 2019 consilierii locali au adoptat și o hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate cu elemente de documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare cinematograf Dacia”.

Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare. Intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici: „Ateneul copiilor”. Valoarea totală a proiectului, actualizată în ședința din 2 iulie 2021, este estimată la suma de 12.812.465,14 lei, cu TVA.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top