Connect with us

Ani de tergiversări la PMI pentru refacerea esplanadelor Teatrului și Palatului

Parcarea din fața Palatului încă rezistă

Proiecte publice

Ani de tergiversări la PMI pentru refacerea esplanadelor Teatrului și Palatului

Reabilitarea a două importante esplanade din oraș pare a fi o nucă pentru Primăria Iași. În ultimii ani, instituția a anunțat de mai multe ori atât refacerea parcului din fața Teatrului Național, cât și a esplanadei din fața Palatului Culturii. Proietele au rămas în același stadiu: pe hârtie.

Încă de prin 2015, de la momentul în care a început să se vorbească ceva mai apăsat despre reabilitarea celor două esplanade, Primăria nu a reușit să finalizeze nici măcar proiectarea lucrărilor. Au fost concursuri soluții și licitații de proiectare, dar toate eșuate până acum, cu o excepție.

Pe 10 decembrie 2018, Primăria a încheiat un contract pentru proiectarea lucrărilor la esplanada din fața Teatrului Național cu Arc Design SRL pentru suma de 54.500 lei. Durata: 120 zile. Singurul semn că proiectul e aproape de finalizare vizează eliberarea unui certificat de urbanism în luna februarie pentru modernizarea parcului. Deocamdată, Primăria nu a dat nicio informație cu privire la modul în care ar putea arăta esplanada Teatrului: va mai fi amenajată o parcare subterană? Platanii vor mai fi tăiați? Iar întrebările pot continua.

În ceea ce privește Palatul Culturii, noutatea este că, zilele trecute, a fost relansată licitația pentru proiectare după eșecul de anul trecut. De data aceasta, Primăria a crescut cu 25% costul estimat pentru proiectare până la concurența sumei de 250.000 lei.

Modernizarea esplanadei este intens solicitată în spațiul public, dar Primăria s-a mișcat greu având în vedere că, la patru ani de la exprimarea intenției de reabilitare, instituția este în același stadiu incipient. Numeroși ieșeni au solicitat, de-a lungul timpului, dezafectarea atât a parcării din fața Palatului, cât și a clădirii provizorii de pe spațiul verde din fața Palas Mall. Acea clădire provizorie a avut inițial de showroom, dar apoi a fost închiriată. Cu toate că lucrările la Palas au fost finalizate de ceva timp, construcția a rămas în picioare (autorizație provizorie a fost emisă pe perioada lucrărilor la Palas).

Cert este că o dorință există la nivelul Primăriei, dar timpul îndelungat în care municipalitatea reușește să pună pe roate un proiect ridică mari semne de întrebare. Consultând arhiva ziarelor ieșene puteți ușor identifica numeroase declarații ale primarului Mihai Chirica, în conferințe sau în ședințe de Consiliu Local, cu privire la cele două esplanade, începerea lucrărilor fiind anunțată periodic.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top