Spații verzi
Cine este constructorul care a câștigat licitația pentru refacerea parcului TNI
Primăria Iași a desemnat câștigătorul licitației pentru reabilitarea și modernizarea esplanadei și parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Deocamdată, contractul de lucrări nu a fost semnat, dar este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în perioada imediat următoare, dacă nu vor exista contestații la procedură.
Potrivit unei informări a Primăriei, licitația a fost adjudecată de către firma Grup Construcții Est SA pentru o sumă de 14,6 milioane lei, în condițiile în care valoarea estimată inițial a fost de peste 22 milioane lei. La procedură au mai participat Conest (Iași), Mădbeton (Maramureși) și Aqua Design (Brașov).
Grup Construcții Est (Iași) are doi subcontractanți declarați: MCL Induct (40%) și Full Com Distribution (4%). La prima firmă, unul dintre asociați este administratorul Grup Construcții. Ambii subcontractanți sunt din Iași.
Firma câștigătoare a fost înființată în 2002, în municipiul Iași. În anul 2019, compania a înregistrat un profit de 6,3 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 60 milioane lei și un număr mediu de 123 de angajați. De la înființare și până în prezent, Grup Construcții Est a înregistrat în fiecare an profit, iar anul 2019 a fost cel mai bun pentru firmă din acest punct de vedere.
În ultima perioadă, Grup Construcții Est și-a adjudecat lucrări la clienți precum: Universitatea Agronomică (trei contracte în sumă totală de circa 50 milioane lei), UMF (un contract de 13 milioane lei), Compania Națională de Investiții (un contract de 13,1 milioane lei), Consiliul Județean Bistrița (un contract de 6 milioane lei) și Spitalul de Neurochirurgie (un contract de 3 milioane lei).
Grup Construcții Est este administrată de Marius Cojocariu, care are și calitatea asociat alături de Mirela Cojocariu și Maria Murariu.
În ceea ce privește Parcul TNI, Grup Construcții Est a licitat 14,6 milioane lei, fără TVA. Lucrările de execuție vor pune accentul pe axul central al parcului, iar în zona centrală va fi amenajată o fântână interactivă, în timp ce fântânile existente vor fi demolate. Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de aproape 10.000 mp.
În caietul de sarcini sunt enumerate cinci principii pentru lucrările de intervenție:
- amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia
- reintroducerea apei în cadrul unui element major
- deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă
- introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră
- completarea vegetaţiei
Conform proiectului, arborii înalți de la limitele laterale (spre I.C. Brătianu și, respectiv, Hotelul Mitropoliei, vor fi păstrați. În schimb, copacii spre bld. Ștefan cel Mare vor fi relocați pentru eliberarea unui „câmp vizual”.