Connect with us

Iașul are un nou arhitect-șef: al patrulea în mai puțin de doi ani

Utile

Iașul are un nou arhitect-șef: al patrulea în mai puțin de doi ani

Criza de la nivelul urbanismului ieșean se adâncește pe zi ce trece. După alegerile din 2016, funcția de arhitect-șef a fost ocupată doar interimar și de persoane cu puțină experiență în domeniu. La mijlocul lunii iulie, primarul Mihai Chirica a desemnat un nou arhitect-șef în persoana Ancăi Brândușescu.

Problemele la instituția arhitectului-șef au pornit în vara anului 2016, imediat după ce Mihai Chirica a câștigat Primăria Iași. Edilul-șef al Iașului a intrat în conflict cu Tudor Vericeanu, arhitect-șef al Iașului din 2006. Printre acuzațiile aduse: întârzierea nejustificată a aprobării Planului Urbanistic General (PUG). Inutil de precizat că noul PUG nici acum nu este aprobat, iar șansele să fie trecut prin Consiliul Local în acest an sunt reduse. Motivul conflictului Chirica – Vericeanu a vizat apropierea ultimului de fostul primar Gheorghe Nichita. În același timp, Vericeanu era un apropiat al unor afaceriști imobiliari și, nu o dată, au existat acuzații de corupție.

Multă vreme s-a speculat că primarul Mihai Chirica are „pe tușă” un arhitect-șef pe care să-l promoveze. Însă, de atunci, au trecut doi ani, iar funcția a fost ocupată interimar de nu mai puțin de patru arhitecți: Cristi Duțu (august 2016 – ianuarie 2017), Alexandru Mustiață (februarie – decembrie 2017), Raluca Mocanu (decembrie 2017 – iulie 2018) și Anca Brândușescu (din iulie 2018 și, probabil, până în decembrie 2018).

În 2017, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), la solicitarea Primăriei, a organizat două concursuri pentru ocuparea funcției de arhitect-șef. În ambele dăți s-a prezentat doar Alex Mustiață, arhitect ce a reușit contraperformanța de a pica de două ori examenul. De atunci, municipalitatea nu a mai solicitat reluarea concursului. De precizat că, până la organizarea unui concurs, primarul Mihai Chirica poate numi pe funcția de conducere un arhitect care poate să ocupe doar 6 luni această funcție într-un an calendaristic. Astfel, din februarie 2019, Duțu, ce a rămas angajat pe funcția șef la Serviciul Autorizare Construcții, ar putea fi din nou numit arhitect-șef.

Această rotire de cadre poate fi aplicată fără probleme până la alegerile din 2020. Surse din Primărie spun că o astfel de soluție este benefică actualei conduceri a instituției întrucât șefii orașului pot menține un control asupra Direcției de Arhitectură: un arhitect ce ar câștiga funcția prin concurs ar putea, în timp, să aibă unele „ambiții personale” (după cum ne-a spus o sursă din Primărie) care să nu fie compatibile cu viziunea primarului.

Cert este că, de mai bine de șase luni, Primăria nu a trimis la ANFP solicitarea de organizarea a unui nou concurs. Ce-i drept, nici la precedentele două concursuri arhitecții din Iași nu s-au înghesuit să participe, deși nivelul de salarizare a crescut semnificativ: salariul net ajunge la peste 2.000 euro/lună.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

To Top