Connect with us

Iașul, reprezentat la Bienala de Arhitectură de la Veneția prin concursul de arhitectură organizat de IULIUS

Articol susținut de IULIUS

Investiții private

Iașul, reprezentat la Bienala de Arhitectură de la Veneția prin concursul de arhitectură organizat de IULIUS

Demersul companiei IULIUS de a reuni patru dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – într-un concurs de specialitate în urma căruia să rezulte cea mai bună soluție urbanistică pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului este prezentat drept model de bune practici la nivel internațional. Orașul Iași, prin concursul în sine și soluția câștigătoare, este parte din pavilionul României de la Bienala de la Veneția, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie.

La cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, România va fi reprezentată de proiectul „AICI, ACUM, ACOLO”, câștigător al concursului public organizat cu acest scop de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România. Un concept curatoriat și coordonat de arh. Emil Ivănescu și Simina Filat, pavilionul României include proiecte ce prezintă diferite practici de arhitectură și design în sensul regenerării, reconsiderării și revalorizării contextului, toate având impact social. Exemplele expuse reprezintă un mod nou de educare prin cercetare, inovare și activare socială, văzute ca soluții pentru viitor, iar concursul internațional de arhitectură organizat anul trecut de compania IULIUS – Un Iași pentru viitor – și soluția rezultată în urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnată de prestigiosul birou olandez de arhitectură UNStudio, sunt reprezentative în această direcție.

„Cred că este pentru prima dată când un proiect reprezentativ aduce Iașul ca parte din pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Se întâmplă astfel pentru că în acest oraș, anul trecut, am văzut un demers de inserție urbanistică la un calibru înalt, realizat sub forma unui concurs internațional cu nume etalon în arhitectura mondială. Este un proiect care răspunde conceptului  propus de noi – Aici.Acum.Acolo -, fiind un model de revitalizare integrată, cu o conștiință a sustenabiliății și a onestității față de resursele și contextul existent, dar și față de memorie și istorie. Cred că astfel de demersuri setează o nouă direcție pentru dezvoltarea urbană și arhitecturală, pe care o încurajez, pentru sinergia propusă, de la aspectele social-profesional-economice, până la restaurări, reabilitări sau intervenții noi de construcții sau spații publice”, a spus Arh. Emil Ivănescu, curator al proiectului pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

„Când am pornit pe acest drum, grupul IULIUS a promis să atragă unele dintre cele mai renumite case de arhitectură din lume într-un concurs ce viza un sit de o complexitate și valoare istorică importante. Am privit această provocare asumată cu entuziasmul viselor mari, dar și cu simțul responsabilității la care ne obligă înțelegerea faptului că este un proiect al comunității. Prezentarea demersurilor IULIUS de regenerare urbană în cadrul pavilionului României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția reprezintă materializarea dorinței noastre de a rămâne implicați în dezvoltarea Iașului, realizând, totodată, un model de bune practici de intervenție arhitectural-urbanistică în sit protejat, ca dialog între public și privat. Ne propunem să continuăm să lucrăm la proiecte care să transmită curajos ambițiile orașului și încrederea lui în viitor”, a declarat Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.

Iașul este o prezență în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate artelor vizuale și arhitecturii, locul în care se dezvoltă noile concepte privind strategiile urbane și care conferă un nivel ridicat de notorietate. Orașul din estul țării este reprezentat prin concursul internațional de arhitectură organizat de compania IULIUS cu scopul de a realiza o nouă dezvoltare în zona centrală, care să se armonizeze contextului urbanistic marcat de elemente culturale, istorice și de patrimoniu, dar care, în același timp, să reflecte o viziune contemporană a arhitecturii, capabilă să dăinuie în timp. Un demers amplu și dificil, care a reprezentat o premieră privind abordarea dezvoltării urbane de către sectorul privat. În primul rând, pentru că situl este unul cu provocări multiple și dintre cele mai complexe, urbanistice, topografice, tehnice, ecologice, ce țin de patrimoniul construit, de valorificare a descoperirilor arheologice și de criteriile impuse de arhitecți și specialiști. Iar pentru o cât mai bună vizualizare a contextului și înțelegere a integrării noii dezvoltări, compania a realizat două machete, la scară diferită, ale centrului istoric. Una dintre acestea, în care este inserată soluția câștigătoare, este, de asemenea, expusă în cadrul Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia.

Apoi, pentru că, pentru prima dată, studiouri care au creat printre cele mai ambițioase repere arhitecturale din marile orașe ale lumii, precum sediul Apple – Apple Park California (Foster+Partners), clădirea cu funcțiuni mixte – Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) au lucrat pentru România, în Iași, într-o competiție de specialitate.

Nu în ultimul rând, demersul reprezintă un mod de colaborare participativ, întrucât tema concursului a fost formulată inclusiv din modul în care ieșenii văd dezvoltarea orașului, relevat în urma unei consultări online, la care au răspuns peste 2.000 de persoane, iar soluțiile au fost prezentate și expuse în cadrul unor evenimente de arhitectură accesibile publicului larg.

Ediția din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 20 mai – 26 noiembrie. Ulterior, proiectele vor fi integrate într-o expoziție itinerantă în marile orașe din România. Video concurs internațional de arhitectură cu invitați, desfășurat în 2022, de compania IULIUS – Un Iași pentru viitor:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top