Connect with us

O parcare supraterană, cu 1.200 de locuri, va fi construită la Iași: investitorul este o firmă privată

Parcarea ar urma să aibă terenuri sportive pe acoperiș

Investiții private

O parcare supraterană, cu 1.200 de locuri, va fi construită la Iași: investitorul este o firmă privată

Cat Construct SRL, patronată de Cătălin Tudosă („Tolea”) va construi cea mai mare parcare supraterană din Iași, cu 1.200 de locuri, pentru a deservi ansamblul cu blocuri înalte care se află în construcție în zona Poitiers. Alte două parcări supraterane, ambele private, au fost construite în ultimii doi ani la Iași: parcarea Continental (tot pe Poitiers) și cea a Conest din Dacia.

Inițial, parcările trebuiau făcute la subsol, dar când a început lucrările la primele trei blocuri, investitorul a a renunțat la acest demers din cauza „naturii proaste a terenului de fundare”. Întregul complex „Poitiers Towers” va fi deservit de 1.415 locuri de parcare: 215 la nivelul solului, iar 1.200 într-o clădire multifuncțională.

[click pe imagine pentru a o mări] Randare a proiectului – parcarea supraterană este în dreapta, iar clădirea va fi una multifuncțională: va avea și spații de agrement, sport și servicii. În prezent, primele trei blocuri, de la bld. Poitiers, și corpurile de legătură, sunt în curs de finalizare

Planul urbanistic zonal (PUZ) inițial al zonei, care a reglementat o suprafață de 2,5 hectare, a fost aprobat în 2018 de Consiliul Local.

„În baza acestei documentații PUZ aprobate, s-a obținut o autorizație de construire de la Primăria Iași, în urma căreia au început lucrările la trei clădiri cu locuințe colective, în partea din fața a terenului, la bld. Poitiers. În timpul lucrărilor de construire, ca urmare a naturii proaste a terenului de fundare a apărut necesitatea eliminării parcării subterane de sub clădiri, precum și crearea unui nivel suplimentar, demisol, pentru a asigura o mai bună încastrare a clădirilor în terenul de fundare”, se arată în proiectului de modificare a PUZ-ului inițial, plan urbanistic care va face obiectul unei dezbateri pe 15 mai.

Potrivit sursei citate, din aceste motive, s-a luat decizia modificării documentației PUZ aprobate anterior, pentru a permite autorizarea nivelului suplimentar de demisol, dar și pentru a se putea amenaja locurile de parcare necesare într-o clădire alăturată propusă în prezent.

Clădirea multifuncțională va fi construită pe un teren cu o suprafață totală de cca 9.300 mp, astfel că ansamblul se va desfășura pe 3,2 hectare. La acest moment, locatarii primelor trei blocuri finalizate vor utiliza, temporar, 354 locuri de parcare aflate în spatele imobilelor construite. Ulterior, când va fi finalizată parcarea supraterană, locurile temporare vor fi desființate.

[click pe imagine pentru a o mări] Schița urbanistică a proiectului

Etapele de implementare a proiectului [extras din proiect]

ETAPA I (în derulare)
Beneficiarul a obținut de la Primăria Iași autorizația de construire numărul 446/05.06.2020, în baza căreia a început construirea clădirilor C6, C7, C8 și S1 și S2. Locurile de parcare se amenajează pe terenul din spatele acestora, un număr total de 354. Calculul a fost realizat în baza HCL 425/2007. În paralel, se inițiază o documentație PUZ care include și terenul învecinat, pentru a se amenaja o parcare supraterana, zone de agrement și sport, și servicii și funcțiuni asociate.

ETAPA II
Beneficiarul a obținut de la Primăria Iași aprobarea documentației PUZ pentru terenul învecinat și a obținut autorizația de construire pentru o clădire multifuncțională (parcaje-1.200 locuri, spatii de agrement și sport, servicii și funcțiuni asociate). Ca urmare, începe construirea acesteia. În acest timp, au fost recepționate și edificate clădirile din etapa 1, cu locuri de parcare amenajate temporar pe terenul din spate (354 locuri). Suplimentar, se amenajează tot aici un număr de 50 de locuri de parcare pentru clădirea multifuncțională nou propusă, pentru zona de agrement, sport, servicii și funcțiuni asociate.

ETAPA III
A fost recepționată și edificată clădirea multifuncțională din etapa 2, rezultând un număr de 1.200 locuri de parcare. În această clădire sunt mutate cele 354 de locuri de parcare pentru clădirile C6, C7, C8, S1, S2 și cele 50 de locuri pentru spatiile de agrement, sport, servicii și funcțiuni asociate. Beneficiarul a obținut autorizația de construire pentru clădirile C1, C2, C3, C4, C5. Cele 1.011 de locuri de parcare necesare sunt amenajate după cum urmează: 215 la cota terenului și 796 locuri în clădirea mutifunctionala.

ETAPA IV (finală)
Au fost recepționate și edificate clădirile C1, C2, C3, C4, C5 și s-a finalizat investiția (ansamblu de locuințe colective, comerț, servicii, birouri, spatii de agrement și sport, funcțiuni asociate). Ea conține un număr total de 11 clădiri, respectiv C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, S1, S2, precum și o clădire multifuncțională. Cele 1.415 locuri de parcare necesare sunt amenajate după cum urmează: 215 la cota terenului și 1.200 locuri în clădirea mutifunctionala.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top