Connect with us

Ieșenii vor plăti cu 10% mai mult pentru apă de la 1 ianuarie/Șeful ApaVital câștigă peste 8.000 euro net în fiecare lună

Local

Ieșenii vor plăti cu 10% mai mult pentru apă de la 1 ianuarie/Șeful ApaVital câștigă peste 8.000 euro net în fiecare lună

Operatorul ApaVital a anunțut că, de la 1 ianuarie, ieșenii vor plăti cu 10% mai mult pentru apă, prețul fără TVA urmând a fi 8,83 lei/mc față de 8,1 lei/mc în prezent. ApaVital este una dintre cele mai profitabile societăți ale statului: anul trecut, operatorul a avut un profit de 10 milioane lei, iar, în 2021, de 17 milioane lei (cel mai mare din istoria companiei).

Angajații și șefii ApaVital sunt printre cel mai bine plătiți salariați dintr-o societate de sub autoritatea statului: de exemplu, directorul general Mihai Doruș a încasat, anul trecut, un salariu net de 8.000 euro în fiecare lună. Acesta este cel mai mare salariu net (fără cumularea cu alte surse de venit) pe care un angajat al unei societăți de stat îl încasează la Iași.

Noile prețuri practicate de ApaVital începând cu 1 ianuarie sunt:

  • Apă potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de operare – 8,83 lei/mc față de 8,1 lei/mc
  • Canalizare/epurare pentru întreaga arie de operare, din care: canalizare (4,2 lei/mc față 3,85 lei/mc) și epurare (3,8 lei/mc față de 3,49 lei/mc)

ApaVital este o societate de sub autoritatea Consiliului Județean (CJ), iar administratorii companiei sunt: Mihai Doruș, Ioan Stoian, Ion Mihăilescu, Constantin Neagu, Alexandru Sălceanu, Liviu Vornicu, Elena Arvinte, Carmen Teodosiu și Romeo Casian. Cu excepția specialiștilor (un exemplu este Elena Arvinte, de la CJ), pentru majoritatea administratorilor postul este o sinecură politică, ei fiind sprijiniți de diverse partide pentru a accede în funcție. Calitatea de membru în consiliul de administrație asigură un venit net lunar de cel puțin 1.000 euro.

Indicatorii financiari pe anul 2022 ai ApaVital arată datorii de peste 100 milioane lei, în condițiile unei cifre de afaceri de circa 275 milioane lei. Operatorul are „pe mână” un proiect de 500 milioane euro care presupune extinderea rețelelor de apă și canalizare în județ – astfel de proiecte au fost aprobate în toate județele mari. Proiectul are întârzieri mari – trebuia finalizat în luna decembrie 2023, dar acest lucru nu va fi posibil, astfel că investiția a fost „fazată”, în sensul că va fi implementată pe perioada a două exerciții bugetare europene (2014 – 2020 și 2021 – 2027).

Cum explică ApaVital majorarea prețului apei:

  • Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare. Printre altele, se vor construi 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 km de rețea de aducțiune, 536 km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 326 stații de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 stații de tratare a apei și 4 stații noi de epurare a apelor uzate.
  • În urma implementării lucrărilor de investiții, 200.000 de locuitori vor avea acces pentru prima dată la servicii de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 80.000 de locuitori vor beneficia în premieră de servicii de colectare si epurare a apelor uzate. Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile APAVITAL S.A., prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite.
  • Din ajustarea de prețuri și de tarife se va alimenta și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 22 milioane de euro, care reprezintă contravaloarea creditului obținut pentru cofinanțarea proiectului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top