Proiecte publice
Încep forajele pe centura Est a Iașului: a fost stabilit traseul final al drumului ocolitor [schițe]
Proiectantul centurii Est a Iașului a stabilit traseul final al drumului ocolitor, iar în luna ianuarie va începe forajele, scrie „Ziarul de Iași”. Documentația tehnică trebuia predată încă de la finalul anului 2023. La acest moment, nu există finanțare pentru un astfel de proiect, iar valoarea investiției urmează să fie stabilită.
Potrivit ZDI, punctul de început al centurii este la intersecția cu DN 24 (Iași – Vaslui), între Schitu Duca și Poiana, și se va conecta cu drumul de legătură între autostrada A8 și Aeroportul Iași, la est de localitatea Rediu Aldei (Aroneanu). Traseul inițial prevedea conexiunea cu A8 în zona Ungheni.
Care este traseul centurii Est a Iașului
Conform schițelor obținute de ZDI, centura Est pornește din DN24 (Iași-Vaslui), între localitățile Schitu Duca și Poiana. Ocolește la vest Hilița (comuna Costuleni) și intersectează DN28 (la jumătatea distanței între Comarna și Costuleni). Traseul continuă la est de Stânca (comuna Comarna) și intersectează DJ 249B (între Osoi și Moreni).
Alte noduri rutiere sunt prevăzute la intersecția cu DJ 249E (între Chiperești și Țuțora) și DJ 249A. Cel de-al doilea nod menționat este în zona CET II Holboca. Din nordul localității Holboca, traseul se desfășoară spre autostrada A8, în extravilanul localităților Orzeni și Rusenii Noi și intersectează drumul de legătură A8 – Aeroport la est de localitatea Rediu Aldei (comuna Aroneanu).
Intersecțiile vor fi denivelate, iar drumul va fi de tip transregio cu 2 benzi pe sens și separator de tip New Jersey.
Propunerea de realizare a unui astfel de drum a venit din partea societății civile, respectiv a Asociației „Moldova vrea autostradă”. Principalul susținător este Adrian Covăsnianu, membru fondator al MVA – el s-a ocupat direct de acest proiect și în perioada în care fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, respectiv în 2021.
„Urmează demararea etapelor de teren, care includ studii topografice, geotehnice, hidraulice, hidrologice, de trafic, arheologice etc. Este imperativă o mobilizare mai eficientă din partea proiectantului pentru ca, până la sfârșitul anului 2025, să avem documentația tehnico-economică completă și avizată, inclusiv cu Acordul de Mediu și Hotărâre de Guvern pentru Indicatori Tehnico-Economici. Pe baza informațiilor actuale, din 2026 s-ar putea lansa licitația pentru proiectare și execuție, iar în perioada 2028-2029, finalizarea investiției să fie sincronizată cu sectorul nordic de ocolire a Iașului, construit la profil de autostradă”, a declarat Adrian Covăsnianu, citat de ZDI.