Connect with us

Începe programul „Rabla local”: 2.000 de mașini uzate din Iași vor fi casate

Local

Începe programul „Rabla local”: 2.000 de mașini uzate din Iași vor fi casate

Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat marți, într-o ședință de îndată, participarea municipiului Iași în cadrul programului „Rabla local”: vor putea fi casate 2.000 de mașini uzate cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Bugetul este de 6 milioane lei: 1,2 milioane lei reprezintă contribuția Primăriei, iar 4,8 milioane lei reprezintă fondurile puse la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Fiecare proprietar de mașină uzată care vrea să-și caseze mașina va încasa 3.000 lei, fără obligația de a cumpăra alt autovehicul. Important: un autovehicul trebuie casat după înscrierea în program, nu se fac plăți retroactive.

Procedural, programul presupune două etape. În primă fază, în perioada 21 – 28 aprilie, primăriile trebuie să depună o cerere de finanțare și să încheie un contract de delegare cu AFM. În cazul Iașului, cererea va implica un număr de 2.000 de mașini (acest număr fiind și limita legală). După încheierea tuturor contractelor cu primăriile din țară, AFM va deschide sesiunea de înscriere pentru persoane fizice: înscrierile se vor depune direct în aplicația informatică dezvoltată de AFM. La finalul sesiunii de înscriere, AFM va comunica către Primăria Iași lista solicitanților, iar municipalitatea ieșeană va începe să facă plățile.

Important: persoanele care și-au arătat intenția, în toamna anului trecut, de a-și casa mașina, printr-o solicitare trimisă în acest sens la Primărie, în perioada în care a fost anunțat pentru prima dată programul, trebuie să-și reînnoiască solicitarea, odată ce AFM va deschide sesiunea de înscriere, probabil în luna mai (AFM nu a anunțat încă o dată concretă).

Criterii de eligibilitate

În primul rând, beneficiarul trebuie să facă dovada că locuieşte pe raza municipiului Iaşi şi că deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani, aflându-se, în acelaşi timp, în evidenţele fiscale ale Primăriei.

Persoana fizică nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat şi bugetul local, şi să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni împotriva mediului. Beneficiarul trebuie să-şi asume şi un angajament conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 (sau inferioară) în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

În ceea ce priveşte eligibilitatea autovehiculului, bunul trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la anul fabricaţiei), iar norma de poluare să fie Euro 3 sau inferioară. „Conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehicului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie”, este un alt criteriu de eligibilitate.

Vor putea fi casate autovehicule precum: autoturisme (categorie de folosinţă M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de şofer), microbuze (M2 sau M3, cu cel mult 22 de locuri pe scaune sau în picioare) şi autoutilitare uşoare (N1, cu o masă ce nu depăşeşte 3,5 tone, inclusiv automobile mixte destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top