Connect with us

Institutul de Boli Cardiovasculare aprinde fitilul unei explozii imobiliare. Prețurile terenurilor din zonă se vor tripla în următorii ani

Articol susținut de Mega Imobiliare

Tranzacții

Institutul de Boli Cardiovasculare aprinde fitilul unei explozii imobiliare. Prețurile terenurilor din zonă se vor tripla în următorii ani

Uricani, unde se va ridica noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare, a devenit noul pol de dezvoltare imobiliară al zonei Metropolitane. Prețurile terenurilor au crescut substanțial după ce au fost făcute primele demersuri concrete pentru realizarea Institutului, spun experți în piața imobiliară.

La fel s-a întâmplat și în zona Moara de Vânt, unde prețurile terenurilor au crescut exponențial cu fiecare etapă anunțată pentru implementarea Spitalului Regional de Urgență. „Deocamdată, observăm o creștere a prețurilor cu 70%, dar această tendință se menține ascendentă”, spune un agent imobiliar. În zona viitorului institut sunt însă puține terenuri cu suprafețe mari compacte și cu deschidere mare la calea de acces. „Avem acum la vânzare singura proprietate cu o suprafață consistentă, care se învecinează direct cu viitorul Institut”, mai spune agentul imobiliar Ciprian Varzar.

După ce autoritățile au anunțat amplasamentul pe care va fi ridicat viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare, zona Uricani – Mirsolava, a devenit noul pol de interes din punct de vedere imobiliar. În decurs de câteva luni, prețurile terenurilor din imediata vecinătate a amplasamentului au crescut substanțial, agenții imobiliari apreciind că cererea a dictat o creștere a valorii terenului de aproximativ 70%. Până la stabilirea amplasamentului actual al IRBC, terenurile din zona respectivă se pretau doar pentru investiții în activități industriale, iar prețurile variau între 25-45 euro/mp. Acum, când oportunitățile s-au diversificat prețurile în zonă au sărit de 60 euro/mp.

Înainte de anunțul pentru construirea noului spitalul, zona nu era una de interes ridicat și nu avea o valoare de piață foarte mare. La nivelul zonei metropolitane, există o lipsă de disponibilitate pentru terenuri industriale. Însă, Miroslava acoperă în mare parte cerința clienților pentru astfel de terenuri, deoarece tocmai prin PUG sunt reglementate terenuri cu această destinație, iar potențialii clienți nu mai trebuie să piardă timp și să parcurgă etapele elaborarea unui PUZ. Zona Institutului de Boli Cardiovasculare era destinată pentru activități industriale, însă prin construirea spitalului se deschid noi oportunități economice.”, spune un agent imobiliar.

Terenuri fără deschidere la stradă

Cu toate acestea, în zona din vecinătatea amplasamentului pe care se va ridica Institutul Regional de Boli Cardiovasculare există foarte puține proprietăți cu suprafețe mari de teren, compacte. În anii ’90 și ‘2000, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate s-a făcut pe suprafețe mici și de formă îngustă, cu deschidere mică la drumurile din zonă, terenurile pretându-se doar pentru activități de exploatare agricolă.

„Pe terenurile industriale nu pot fi aprobate construcții pe suprafețe care au o deschidere la drum mai mică de 25 metri. Pentru alte tipuri de activități economice este necesară o deschidere la drum pe care multe dintre proprietățile din zonă nu o au. Investitorii trebuie sa cumpere mai multe suprafețe alăturate pe care ulterior să le comaseze și astfel obțin un teren construibil cu o valoare mai mare. Însă toate aceste proceduri necesită timp și bani.”, explică expertul imobiliar.

Pe site-urile care promovează anunțuri imobiliare, poate fi identificată o singură proprietate în imediata vecinătate a viitorului Institut Regional, care corespunde cerințelor urbanistice pentru construire. Este vorba de un teren cu o suprafață de aproximativ 2,6 hectare cu deschidere la ambele drumuri, șoseaua de centură și artera pe care se va face accesul către Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

Proprietatea de aproximativ 2,6 hectare are deschidere 120 metri la două drumuri, atât la centură cât și la drumul din spate, cel prin care se va face efectiv accesul la viitorul spital. Proprietatea pe care am pus-o la vânzare poate îndeplini cerințele mai multor cumpărători, având o suprafață plană, iar avantajul este tocmai faptul că este poate singura suprafață compactă din zonă. Pe de altă parte, odată cu apariția noului proiect al spitalului, terenul se pretează și pentru alte destinații, clinici medicale, birouri, centre de cazare, activități pharma, etc. ”, a declarat Ciprian Varzar, agent la Mega Imobiliare.

Prețurile vor crește de 2-3 ori

Agenția susține că prețul acestei proprietăți este foarte atractiv întrucât proiectul IRBC este într-o fază incipientă. Ciprian Varzar spune că după ce vor fi finalizate lucrările la infrastructura rutieră și la echiparea edilitară a zonei cu toate utilitățile (apă, canalizare, gaz și energie electrică) prețurile se vor dubla. Iar pe măsură ce proiectul Institutului va progresa prețurile se vor majora.

În momentul de față suntem într-o fază incipientă în ceea ce privește evoluția prețurilor. După ce vor fi trase utilitățile în zonă și va fi finalizată cea de a doua cale de acces către spital, prețurile din zonă se vor dubla. Fiecare pas făcut în implementarea acestui proiect va aduce după el o majorare de preț. Terenurile sunt puține, nu se înmulțesc, iar cererea va fi din ce în ce mai mare pentru că oportunitățile de afaceri ale zonei vor crește. O cerere crescândă la o ofertă limitată determină creșterea prețurilor. Noi avem deja tatonări cu investitori din afara Iașului care solicită proprietăți în zona respectivă. Nu știm încă dacă interesul este pentru a dezvolta o afacere sau doar pentru o investiție și revânzare ulterioară când prețurile vor fi duble sau triple față de acest moment” spune reprezentantul Mega Imobiliare.

Spitalele, poli de dezvoltare

Influența investițiilor publice asupra pieței imobiliare s-a cunoscut și în zona Moara de Vânt din municipiul Iași. După ce a fost stabilit noul amplasament al viitorului Spital Regional de Urgențe, prețurile în zonă au crescut de la o lună la alta. Astfel, dacă anterior discuțiilor despre Spitalul Regional de Urgențe terenurile de pe platoul din Moara de Vânt se tranzacționau cu prețuri cuprinse între 15 și 40 de euro/mp, în prezent prețurile au ajuns și la valori de peste 300 de euro/mp. În prezent, zona prezintă interes atât pentru construcții rezidențiale, cât și pentru clinici medicale și în special unități de cazare de tip hotelier. Jucătorii din piața imobiliară spun că potențialul de dezvoltare al acestor zone pot asigura câștiguri fabuloase pentru cei care au curaj să investească în terenuri încă dintr-o fază incipientă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Tranzacții

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top