Connect with us

Vine criza imobiliară? Scăderi pe linie la tranzacții în județul Iași/Cum văd investitorii anul 2023?

Tranzacții

Vine criza imobiliară? Scăderi pe linie la tranzacții în județul Iași/Cum văd investitorii anul 2023?

Anul 2022 a adus scăderi semnificative în numărul de tranzacții de la nivelul județului Iași, aspect de natură să alimenteze previziunile unor investitori, interpelați pe temă de APIX.ro, care deja afirmă că anul viitor se așteaptă la o criză pe piața imobiliară locală.

APIX.ro a consultat toate datele disponibile pentru primele 10 luni ale anului curent și perioada similară a anului trecut. De exemplu, în fiecare lună din 2022 au fost înregistrate mai puține tranzacții față de 2021.

Dacă ne referim strict la apartamente (vezi imaginea de mai sus), scăderea pe anul acesta (ianuarie – octombrie) este de 18% față de anul trecut: au fost vândute, în medie, 602 apartamente/lună față de 739 apartamente/lună în 2021.

Statisticile prelucrate de APIX.ro arată următoarele:

  • global, numărul de tranzacții a scăzut cu 22% [de la peste 28.000 de tranzacții în 2021 la 22.000 anul acesta]
  • cea mai semnificativă scădere este în cazul vânzărilor de terenuri extravilane neagricole [38%], în timp ce terenurile extravilane agricole reprezintă singura categorie unde este înregistrată o creștere [21%]
  • o scădere semnificativă, de 30%, este înregistrată și în cazul tranzacțiilor privind terenurile intravilane fără construcții, în timp ce suprafețele cu construcții au avut o reducere a tranzacțiilor de 21%

La aceste date pot fi adaugate și statisticile privind emiterea de autorizații rezidențiale în județ, unde este înregistrată, de asemenea, o scădere dramatică.

Îngrijorări și în străinătate: investitorii au așteptări pesimiste pentru anul 2023

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția sectorului în 2023 și estimează că prețurile ridicate ale energiei și o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare și a chiriilor, chiar și în sectoarele anterior solide, și implicit la reducerea profiturilor și a investițiilor, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land. O redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024, arată raportul.

  • ”Izbucnirea războiului în Ucraina și consecințele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieșirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichiditățile vor scădea, pe o piață în care volumul investițiilor, chiriile și gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici. Îngrijorările legate de inflație, ratele dobânzilor și evoluția economică sunt în creștere față de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunitățile de creștere și de obținere a unui randament bun al investițiilor există în continuare, dar ecuația a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou”, a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Disponibilitatea capitalului pentru investiții în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activității de dezvoltare, după o încetinire în 2022. Pesimismul privind evoluția pieței reiese și din intenția scăzută a respondenților de a achiziționa proprietăți imobiliare: 51% dintre participanții la sondaj se așteaptă să fie cumpărători neți de active imobiliare în 2023, în scădere față de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar și față de cele din 2020, când 55% dintre participanții la sondaj declarau că intenționează să achiziționeze proprietăți imobiliare în 2021.

Dincolo de incertitudinea generală pentru viitorul apropiat, investitorii semnalează și alte motive de îngrijorare cu privire la evoluția sectorului. Astfel, 92% dintre respondenți arată că disponibilitatea resurselor și costurile de construcție sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât și pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale și al forței de muncă, precum și a presiuni inflaționiste. Alte îngrijorări enunțate se referă la creșterea economică europeană (76%), dobânzi (73%) și evoluția economică globală.

Totuși, anul 2023 ar putea să aducă și oportunități pentru investitorii bine capitalizați, atât pentru achiziții, având în vedere scăderea evaluărilor, cât și pentru dezvoltări viitoare, fiind așteptată o scădere a prețurilor la terenuri, dar și un declin accentuat al concurenței între dezvoltatori.

Evoluția pe sectoare

Sectorul rezidențial rămâne în topul preferințelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuși, creșterea bruscă a costurilor de construcție și a costurilor forței de muncă afectează și dezvoltatorii rezidențiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată.

Deloc surprinzător, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promițătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale – tranziția către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) și de centrele de date. Contrar ediției de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale, etc).

Top orașe: Londra rămâne pe primul loc

Clasamentul anual al celor mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare arată că investitorii vor continua să-și plaseze banii în orașele importante ale Europei, în ciuda faptului că perspectivele au scăzut în toate cele 30 de orașe analizate în raport. Pentru al doilea an consecutiv, Londra rămâne principala metropolă în clasamentul preferințelor investitorilor pentru 2023, Paris urcă pe locul al doilea, în timp ce Berlin coboară pe poziția a treia a clasamentului. De altfel, se remarcă o scădere a scorurilor pentru toate orașele germane incluse în top pe fondul dependenței de gazul produs în Rusia și potențialul impact asupra economiei europene.

Raportul “Emerging Trends in Real Estate 2023” a fost realizat de Institutul Urban Land și PwC în rândul a 1.038 de respondenți din 20 de țări din Europa. PwC este o rețea de firme prezentă în 152 de țări cu mai mult de 328.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Tranzacții

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top