Connect with us

Două firme au cumpărat hectarul de teren de la Gara Nicolina: vor fi construite blocuri și spații comerciale

Tranzacții

Două firme au cumpărat hectarul de teren de la Gara Nicolina: vor fi construite blocuri și spații comerciale

Două companii de dezvoltare imobiliară au preluat terenul de un hectar de lângă Gara Nicolina. Suprafaţa este acum liberă de construcţii, iar intenţia fostului proprietar era să construiască un ansamblu mixt. Potrivit „Ziarului de Iași”, terenul a fost vândut cu 1,9 milioane euro, ceea ce înseamnă aproape 200 euro/mp. 

Noii proprietari au şi alte proiecte imobiliare în derulare pe raza oraşului. În schimb, pe terenul de pe bld. Nicolae Iorga, aceştia au probleme: Primăria a refuzat să elibereze un certificat de urbanism pentru o simplă împrejmuire. Intenția noilor proprietari ar fi să construiască spaţii de servicii spre calea ferată şi locuinţe colective spre bld. Nicolae Iorga. În prezent, pe teren au apărut panouri care anunţă scoaterea spre închiriere a proprietăţii imobiliare.

Cine sunt noii proprietari ai terenului

Terenul a fost achiziţionat de firmele Mercur Mary SRL şi Imperia Divizia Construcţii SRL, în cote egale. Pentru proprietate este eliberat un certificat de urbanism care permite investitorilor să întocmească un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea construirii unui ansamblu mixt. În schimb, o altă solicitare depusă la Primărie, pentru emiterea unui act urbanistic în vederea împrejmuirii terenului, a fost refuzată de către municipalitate.

Potrivit certificatului 1879/2021, împrejmuirea ar încălca Regulamentul general de urbanism şi, mai mult, conform Planului Urbanistic General (PUG) al Iaşului, cel din 1999, inclusiv pentru o astfel de lucrare ar fi necesară întocmirea unui PUZ.

Noii proprietari şi-au căutat dreptatea în instanţă, iar judecătorii ieşeni le-au dat câştig de cauză: au anulat certificatul de respingere şi au obligat Primăria să emită un act urbanistic în concordanţă cu solicitarea beneficiarilor.

Purtătorul de cuvânt al municipalităţii a refuzat să detalieze baza legală în care a fost emis certificatul anulat de către instanţă. „Vom face recurs. Nu pot face comentarii suplimentare deoarece aşteptăm motivarea instanţei (care nu ne-a fost înaintată încă). După studierea motivării, vom face recurs, conform legii”, a spus Buraga pentru ZDI, în condiţiile în care decizia Tribunalului datează de câteva zile.

Una dintre firme a avut un profit de un milion de euro anul trecut

Firma Mercur Mary este deţinută de către Valentin Motoc şi Daniel Florescu. Prin intermediul acestei companii, printre altele, cei doi au construit blocul din spatele sediului PNL din Podu Roş şi, în prezent, au în derulare proiectul construirii unui ansamblu în Moara de Foc, lângă clădirea Solomon (fosta Gelsor).

Terenul de lângă pasajul Băncilă a fost achiziţionat la începutul anului 2021, iar surse ZDI spun că achiziţia s-a cifrat la 2,2 milioane euro, în condiţiile în care Primăria a dat, anterior vânzării, undă verde pentru ridicarea unui turn cu până la 15 etaje într-un ansamblu cu locuinţe colective, birouri şi spaţii comerciale.

Anul trecut, Mercur Mary a avut un profit net de peste un milion de euro şi o cifră de afaceri de aproape 3 milioane euro. De cealaltă parte, Divizia Imperia Construcţii SRL este deţinută de Constantin Gavrilă şi Paul Avătăji. În ceea ce priveşte datele financiare ale firmei, anul trecut, compania a avut o pierdere de peste 100.000 lei la o cifră de afaceri de circa 23.000 lei. În schimb, alte firme deţinute de aceştia sunt pe profit. Printre altele, cei doi au construit blocuri în Moara de Vânt şi în zona Arcu.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Tranzacții

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top