Proiecte publice
La Iași, un parc industrial se construiește în aproape 10 ani
Consiliul Județean (CJ) se chinuie de mai bine de patru ani să urnească proiectul privind construirea unui parc industrial. Executivul propune plenului CJ să aloce din excedentul bugetului suma necesară întocmirii proiectului tehnic (circa 350.000 lei), astfel încât documentația să fie realizată în prima parte a anului 2018.
Potrivit studiului de fezabilitate, aprobat în aprilie 2017 de către CJ, valoarea totală investiției se ridică la 22,4 milioane lei. Proiectul este eșalonat pe doi ani, dar lucrările efective vor putea fi realizate după întocmirea documentațiile tehnice de execuție și, ulterior, desemnarea, prin licitație, a unui constructor.
„Iași Industrial Park” are la dispoziție o suprafață de 18,6 ha pe raza comunei Lețcani.
Scurt istoric al tentativei CJ de a construi un parc industrial:
- octombrie 2013: aprobarea realizării proiectului, prin semnarea unui acord cu Consiliul Local Lețcani
- septembrie 2015: revizuirea proiectului – amplasamentul viitorului parc se suprapunea cu coridorul autostrăzii Iași – Tg Mureș. Prin urmare, CJ decide diminuarea suprafeței de la 29,9 ha la 18,6 ha, la recomandările Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere
- aprilie 2014: contract semnat cu SC Vincendum SRL pentru proiectare PUZ
- februarie 2017: contract semnat cu INTO SRL pentru întocmire studiului de fezabilitate
- aprilie 2017: studiul de fezabilitate a fost aprobat în plenul CJ
- septembrie 2017: lansare procedură de achiziție a serviciilor de proiectare a „Iași Industrial Park”, licitație suspendată din cauza contestațiilor
- decembrie 2017: alocarea a 348.184 lei din excedentul bugetului CJ astfel încât să fie asigurate fondurile pentru realizarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și a verificării tehnice a proiectării
În cazul în care licitația lansată în septembrie 2017 nu va fi anulată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, atunci CJ va avea undă verde de a semna contractul de proiectare. La procedură participă patru ofertanți: Into SRL, S & M Expert Project, OMG Construct și SIGM – Home Project SRL.
Termenul de execuție ajunge la 30 zile. Ulterior, în primăvara anului 2018, CJ ar putea lansa licitația de lucrări. Dacă nu vor fi probleme și cu această procedură, atunci, cel mai târziu, contractul de lucrări ar putea fi semnat cel târziu în toamna anului 2018. Ținând cont că termenul de execuție este estimat la doi ani, rezultă că cel mai optimist termen pentru finalizarea parcului industrial este sfârșitul anului 2020, adică la șapte ani după ce instituția a aprobat intenția de a realiza un astfel de proiect.
În timp ce Iașul nu are încă parcuri industriale funcționale, în țară situația se prezintă cu totul altfel. Citește AICI o analiză APIX pe această temă, iar AICI detalii despre un alt parc industrial care se vrea amenajat la Iași.