Connect with us

Primăria pregătește reabilitarea Casei Berthelot

Din 1964, Casa Berthelot a adăpostit locuințe sociale

Proiecte publice

Primăria pregătește reabilitarea Casei Berthelot

Municipalitatea începe demersurile pentru reabilitarea unui monument istoric din Copou. Este vorba despre Casa Berthelot, care, până recent, a adăpostit locuințe sociale. Monumentul se află într-o stare avansată de degradare și, potrivit unei expertize realizate de către Gruppo SRL la comanda Primăriei, clădirea prezintă un risc ridicat de prăbușire (clasa de risc seismic I).

Deocamdată, Primăria a lansat o procedură pentru identificarea unui proiectant al lucrărilor. Valoarea acestui contract ajunge la 55.000 lei.

Intenţia Primăriei este ca monumentul istoric, construit în 1910, să devină muzeu, conform „Ziarului de Iași”.

Se va întocmi documentaţia cu propunerea unor soluţii de consolidare care să permită reconstituirea stării iniţiale şi soluţii pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a imobilului“, se arată în caietul de sarcini.

Principalele categorii de lucrări ce vor fi proiectate vizează înlocuirea instalaţiilor interioare (inclusiv instalaţii pentru prevenirea incendiilor şi sistemelor de telefonie şi date), înlocuirea tâmplăriei, a învelitorii şi execuţia de noi finisaje exterioare şi interioare. Primăria solicită proiectantului să studieze posibilitatea ca monumentul să fie racordat la sistemul de încălzire centralizat al oraşului.

Monumentul este construit pe o suprafaţă de 406 mp, dintr-un teren disponibil de peste 1.200 mp. Imobilul a fost modificat după 1964 prin recompartimentarea încăperilor şi a holului principal pentru a avea destinaţia de locuinţe sociale. „Finisajul exterior din tencuieli de mortar drişcuite este afectat de trecerea timpului şi lipsa întreţinerii. Tâmplăria ferestrelor şi uşilor este din lemn, pardoselile din mozaic iar în încăperi, din dulapi de foioase. Acoperişul este de tip şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă, cu funcţiunea de mansardă, iar în extremitatea vestică sub formă de terasă“, se precizează în caietul de sarcini.

Firma ce va fi declarată câştigătoare va mai realiza un studiu geotehnic necesar stabilirii condiţiilor de fundare ale imobilului şi va întocmi documentaţia tehnico – economică din care va reieşi şi valoarea estimată a lucrărilor de consolidare. Refacerea Casei Berthelot este un proiect inclus în Programul Centenar al municipalităţii.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top