Connect with us

Zece milioane lei pentru reabilitarea a două monumente

Proiecte publice

Zece milioane lei pentru reabilitarea a două monumente

Casa Dosoftei și Muzeul Vasile Pogor vor fi reabilitate cu fonduri europene. Consiliul Județean (CJ) a semnat miercuri contractele de finanțare, banii fiind asigurați prin intermediul Programului Operațional Regional pe linia de finanțare aferentă patrimoniului cultural.

La Muzeul Vasile Pogor vor fi investiți 6,5 milioane lei, 98% din finanțare fiind nerambursabilă. Proiectul de reabilitare a Casei Dosoftei ajunge la 3,7 milioane lei, contribuția proprie a CJ fiind de numai 73.000 lei, iar restul sumei reprezintă fonduri europene.

Potrivit CJ, Casa Dosoftei necesită intervenții la pereți, atât la interior cât și la exterior. Piatra aflată în structura acestora se macină și se deteriorează continuu, rezultând un praf care se depune pe exponate.

Foto: Wikipedia

Este nevoie și de refacerea completă a instalației termice, clădirea fiind acum  deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu și care adăpostește valori mari de patrimoniu. De asemenea, se impun dotări și modernizări în ceea ce privește expoziția permanentă.

Muzeul Vasile Pogor este sediul central al muzeelor literare ieșene. Clădirea a fost construită de vornicul Vasile Pogor, în anul 1850, pe temeliile vechilor case Coroi și Cerchez. Aici a fost fondată, după anul 1863, Societatea „Junimea”, precum și revista „Convorbiri literare”, în anul 1867.

Foto: Wikipedia

În cazul ambelor obiective este necesară dotarea cu sisteme de supraveghere și asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile (în funcție de noile cerințe ale ISU), refacerea iluminatului interior și  sistem de iluminat exterior.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top