Connect with us

Iașul prinde cinci proiecte europene pe patrimoniul cultural

Casa Dosoftei, una dintre clădirile de patrimoniu care vor fi refăcute

Proiecte publice

Iașul prinde cinci proiecte europene pe patrimoniul cultural

Iașul și-a adjudecat cinci proiecte europene pe una dintre cele mai disputate linii de finanțare a Programului Operațional Regional – cea a patrimoniului cultural. Valoarea totală a proiectelor ajunge la peste 72 milioane lei. Startul l-a dat Mănăstirea Bârnova (19,5 milioane lei), a urmat apoi un proiect al municipiului Iașului – reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (21 milioane lei). Recent, Baia Turcească, tot proiect al Primăriei Iași, a intrat în fază precontractuală (21,6 milioane lei), în timp ce Consiliul Județean a anunțat că vor fi semnate contractele pentru restaurarea muzeelor „Vasile Pogor” (6,5 milioane lei) și „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (3,6 milioane lei).

În schimb, alte trei proiecte nu au prins finanțare: Palatul Braunstein (va fi refăcut cu bani de la bugetul local – 17,6 milioane lei), Muzeul de Științe Naturale și Bojdeuca lui Ion Creangă. Primele două proiecte au fost respinse, iar în cazul celui de-al treilea documentația tehnică a fost făcută deficitar. Potrivit CJ, instituția care gestionează acest proiect, se va încerca obținerea unei finanțări în cadrul un program transfrontalier alături de Republica Moldova.

Pe linia de finanțare a patrimoniului cultural au fost înaintate 74 de proiecte la nivel regional cu o valoare totală de peste 955 milioane lei. Dintre acestea, 39 au fost respinse, iar 28 au fost declarate, până acum, conforme și eligibile, în timp ce alte șapte proiecte au prins deja finanțare fiind semnate contractele. Valoarea totală a acestora ajunge la 108 milioane lei, iar din alocarea pe regiune în cadrul acestei subaxe au mai rămas circa 90 milioane lei.

Mănăstirea Bârnova, primul proiect câștigat de Iași:

 

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top