Connect with us

La Iași va fi înființată o asociație metropolitană de transport

Trafic

La Iași va fi înființată o asociație metropolitană de transport

Primăria Iași și mai multe autorități din comunele limitrofe vor constitui Asociația Metropolitană de Transport (AMT). Discuții despre înființarea unei astfel de asociații sunt de multă vreme la Iași, dar primul pas concret va fi făcut abia acum, în prag de alegeri locale: fiecare consiliu local din Iași și comunele limitrofe va adopta o decizie pentru constituirea asociației.

Primul pe listă este CL Iași – joi, 30 iulie, plenul va aproba constituirea AMT. Celelalte autorități sunt Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului și Victoria. Din AMT va face parte și Consiliul Județean.

De remarcat absența din lista comunelor a Lețcaniului, localitate aflată la doar 12 km de Iași și care, în prezent, este deservită de un transport deficitar (o firmă privată care are în special microbuze și care nu fac față numărului de călători).

În general, transportul asigurat de firme private din Iași spre comunele limitrofe lasă mult de dorit, companiile fiind mai degrabă orientate spre profit decât de a asigura călătorilor un minim de confort. De respectarea regulilor ar trebui să se ocupe Consiliul Județean (CJ), dar biroul responsabil face mai multă figurație decât reglementări și verificări.

Scopul principal al AMT vizează înființarea, organizarea și exploatarea unui serviciu de transport public pe raza localităților menționate.

Principalele motivații pentru constituirea AMT:

  • necesitatea îmbunătății calității serviciului de transport public local, atingerea și respectarea standardelor europene privind protecția mediului, necesitatea dezvoltării economice a localităților prin realizarea unei infrastructuri de transport modernă
  • creșterea capacității de atragere a fondurilor europene pentru finanțarea investițiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de transport public local
  • existența la nivelul municipiului Iași a unui operator de transport public

Printre obiectivele AMT se numără:

  • elaborarea unei strategii de dezvoltare și a unui regulament cu privire la transportul metropolitan
  • delegarea serviciului de transport metropolitan către un operator
  • stabilirea traseelor și a programului de transport
  • acordarea de facilității și subvenții operatorului
  • autorizarea transportatorilor
  • stabilirea tarifelor pentru biletele de călătorie

În statutul asociației se arată că pot fi cooptați și noi membri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top