Știri interne
Lacul Vidraru va fi golit complet pentru prima dată în istorie
Hidroelectrica va începe, de la 1 august, o operațiune fără precedent: golirea completă a Lacului Vidraru, una dintre cele mai importante acumulări de apă din România. Este pentru prima dată de la punerea în funcțiune a barajului, în 1966, când lacul va fi complet evacuat, în cadrul unui amplu proiect de retehnologizare.
Golirea se va face etapizat, până la finalul lunii februarie 2026, în paralel cu lucrări complexe de modernizare a echipamentelor hidromecanice de la baraj și a centralei de la baza muntelui. În această perioadă, nivelul apei va fi redus progresiv, astfel încât debitul de apă eliberat spre aval să nu provoace dezechilibre ecologice sau probleme pentru localitățile de pe valea Argeșului.
Lucrările sunt estimate la peste 188 milioane euro și vizează, printre altele, înlocuirea turbinelor, modernizarea instalațiilor de control și reabilitarea galeriilor subterane care leagă lacul de centrala electrică. Consorțiul care execută proiectul este format din Electromontaj, Koncar Engineering și Butan Grup.
Lacul Vidraru are un rol strategic în sistemul energetic național, fiind folosit atât pentru producția de energie electrică, cât și pentru reglarea debitelor și prevenirea inundațiilor. Centrala de la Vidraru are o capacitate instalată de 220 MW, iar după retehnologizare va ajunge la 244 MW.
- Citește și Amenajarea Lacului CUG II: proiectul va fi actualizat, iar suprafața zonei de agrement se va dubla
Pe durata golirii, autoritățile estimează că vor fi vizibile ruinele fostei așezări Cumpăna, inundate în anii ’60 odată cu formarea lacului. Este de așteptat ca zona să devină o atracție turistică temporară, dar Hidroelectrica avertizează că accesul va fi restricționat în anumite perioade, din motive de siguranță.
Lacul Vidraru are o suprafață de aproape 900 hectare și un volum de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane reprezintă volumul util. Reumplerea lacului va începe după finalizarea lucrărilor, în primăvara anului 2026.
