Connect with us

Licitație cu impact major a Primăriei Iași: 143 mil. lei pentru consolidarea versantului Țicău-Sărărie

Proiecte publice

Licitație cu impact major a Primăriei Iași: 143 mil. lei pentru consolidarea versantului Țicău-Sărărie

Primăria Iași a lansat o licitație de lucrări pentru consolidarea versantului Țicău – Sărărie, iar valoarea contractului trece pragul de 140 milioane lei, fiind una dintre cele mai mari investiții ale municipalității din ultimii ani.

Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de 321 hectare, într-un perimetru delimitat de străzile Curelari – Hotin – Trecătoarea Hotin – C.A. Rosetti – Mal Drept Calcaina – Poligon – Cornișa Superioară Strada și Stradela Sărăriei. Potrivit anunțului publicat în sistemul național de achiziții publice, lucrările vor dura 4 ani.

În această zonă vor avea loc lucrările
  • Scurt istoric. În anii 2019-2020 a fost întocmită documentația tehnică investiției, în decembrie 2020 au fost aprobați indicatorii investiției, în martie 2021 au fost autorizate lucrările, iar în septembrie 2022 a fost lansată licitația de execuție.

„Arealul investigat prezintă cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare care s-au executat etapizat în decursul timpului la nivelul Iașului. O parte dintre lucrările de consolidare existente pe amplasament nu au putut fi identificate ca urmare a imposibilității de acces în zona acestora sau pur și simplu ca urmare a acoperirii acestora de-a lungul timpului de alte lucrări”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației.

În mod evident, scopul lucrărilor este de a contracara actuala instabilitate a versantului și de a reduce din efectele unor viitoare alunecări de teren. În context, o analiză a stării actuale arată că instabilitatea versantului a provocat daune în zona mai multor străzi: degradarea unor ziduri de sprijin, fisuri și crăpături la unele locuințe, starea precară a unora dintre străzi, fenomene de alunecare, înclinarea unor stâlpi de electricitate, deplasări ale părții carosabile și surpări sau tasări de drumuri.

Imagine din timpul colectării datelor din teren

Potrivit proiectului tehnic, cele mai importante deficiențe, unele majore, au fost identificate în zona următoarelor străzi: Albineț, Barbu Ștefănescu de la Vrancea, Bogdan Vodă, Caraiman, Curelari, Dezrobirii, Dochia, Crivăț și Leului (pietonală), Hotin, Italiană (inclusiv stradela omonimă), Izbândei, Mărăști, Miron Costin, Movilei, Oituz, Patria, Păcii, Poligon, Potcoavei, Râpei, Roșcani, Sărărie, Toma Săvescu, Scăricica, Simion Bărnuțiu, Soarelui, Toamnei, Trecătoarea Alpilor, Țicăul de Jos, Vulpe și Cerchez.

  • Lista completă cu observațiile și recomandările specialiștilor poate fi consultată la finalul acestui text.
Zona de intervenție, așa cum apare în proiectul tehnic

Principalele zone în care se va interveni pentru refacerea unor lucrări anterioare sunt delimitate de: Sărărie – Albineț, Sărărie – Dochia, Sărărie – Simion Bărnuțiu, Sărărie – Poligon și Dochia – Râpei.

În caietul de sarcini, sunt prevăzute trei tipuri de lucrări care vor fi efectuate vizează: consolidare (structuri de sprijin din piloți forați, ziduri de sprijin, drenuri electropneumatice, drenuri sifon, chesoane din beton armat și saltele preînsămânțate), reabilitări și reparații ale unor lucrări anterioare și monitorizare geotehnică.

Criteriile de atribuire a contractului au în vedere prețul cel mai scăzut (80%) și o durată suplimentară de garanție a lucrărilor (20%). Licitația prevede o garanție minimă de 36 de luni, iar ofertanții care vor garanta suplimentar pentru încă 24 de luni vor primi punctaj maxim în cazul acestui criteriu de atribuire. Per total, o perioadă de garanție mai mare de 60 de luni nu va fi punctată suplimentar, precizează municipalitatea.

Lista tipurilor de lucrărilor care vor avea loc

Reabilitarea și reparația lucrărilor de consolidare existente:

  • Cămășuieli și refacere parțială ranforți;
  • Reparații și/sau refacere bolți din beton, zidărie de piatră sau gabioane;
  • Reparații structurale și/sau înlocuire elemente aferente chesoanelor și căminelor de vizitare;
  • Decolmatare/curățare chesoane și cămine de vizitare;
  • Refacere rețea de evacuare chesoane de drenaj;
  • Refacere foraje orizontale aferente chesoane;
  • Refacere rigole pereate;
  • Refacere și/sau reparații ziduri de sprijin din beton sau zidărie.

Lucrări de consolidare proiectate:

  • Structuri de sprijin din piloți forați din beton armat;
  • Ziduri de sprijin din beton armat;
  • Drenuri electropneumatice;
  • Drenuri sifon;
  • Chesoane din beton armat cu drenuri forate orizontal;
  • Saltele preînsămânțate.

Lucrări de monitorizare geotehnică:

  • Pentru determinarea vitezei de alunecare si a adâncimii de contact dintre masa de pământ care se deplasează și roca stabilă se vor realiza măsurători inclinometrice în tuburi flexibile montate în 37 foraje cu adâncimea de 30 m, încastrându-se în roca stabilă cel puțin 3-4 metri.

Lista deficiențelor identificate ca urmare a instabilității versantului (extras din documentația tehnică)

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top