Proiecte publice
Litigiul din jurul unui contract de 100 milioane euro de la Iași ajunge în instanță
Firma Daroconstruct a depus o acțiune în instanță în cazul licitației pentru construirea Spitalului de Boli Respiratorii, un proiect de 100 milioane euro al Consiliului Județean (CJ) Iași. Demersul companiei vine după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) i-a respins contestația depusă la procedură.
În februarie 2025, CJ a anunțat că asocierea Construcții Erbașu – Conest a câștigat licitația de 421 milioane lei, dar, ulterior, Daroconstruct a depus o contestație. Sesizarea a fost respinsă de CNSC la finalul lunii martie, dar, imediat, compania a deschis un proces în care solicită suspendarea procedurii de atribuire, respectiv semnării contractului de lucrări.
- Citește și FOTO Iată cum va arăta, în detaliu, Spitalul de Boli Respiratorii: imagini publicate în premieră

Daroconstruct a ocupat poziția 3 în clasamentul licitației, după Construcții Erbașu și, respectiv, Bog’Art. În contestația depusă la CNSC, Daroconstruct a invocat că primele 2 oferte nu trebuiau admise de către CJ în contextul mai multor nereguli din documentele depuse de cele două asocieri. APIX.ro a relatat pe larg despre aspectele contestate de către firma omului de afaceri Giani Canschi într-un text anterior.

În plângerea înaintată la instanță, Daroconstruct spune că încheierea prematură a contractului (CJ poate semna contractul având în vedere că CNSC a respins contestație) ar putea duce la existența unui prejudiciu, în contextul în care investiția va fi derulată cu fonduri europene, respectiv Programul Sănătate 2021 – 2027.
„În aceste condiții, neregulile în procedură vor face obiectul unor corecții financiare evitabile. Vă rugăm să observați că, la valoarea ofertată a investiției, valoarea corecțiilor financiare ar fi împovărătoare pentru bugetul județean, chiar și în cea mai mică variantă (5%, n.r.). Încheierea prematură și nelegală a contractului a contractului ne va afecta astfel atât direct, prin pierderea șansei de a câștiga acest contract, cât și indirect, ca membru al comunității ieșene ce va avea de suferit în cazul în care organele de control vor aprecia că procedura nu a fost legal atribuită și că se impun corecții”, se precizează în plângerea Daroconstruct.
În final, firma solicită suspendarea procedurii de atribuire (semnarea contractului de lucrări) până la judecarea pe fond a plângerii împotriva deciziei CNSC.
