Local
Locuințele din blocuri cu „bulină roșie” nu mai pot fi închiriate: reglementări noi la imobilele în pericol de prăbușire
Noi reglementări legislative, intrate în vigoare în ianuarie 2024, modifică cadrul legal aferent regimului clădirilor încadrate în prima clasă de risc seismic (Rs I), respectiv acele imobile care sunt în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur.
Una dintre cele mai importante modificări face referire la faptul că proprietarii de apartamente din blocuri cu „bulină roșie” nu mai pot închiria locuințele către ale persoane. În caz contrar, ei riscă amenzi de până la 10.000 lei. Potrivit actului normativ, trebuie efectuate de către Primăria Iași, prin propriile organe de control. Pe raza municipiului Iași, sunt 63 de blocuri Rs I în zone precum Cantemir, Tătăraşi, Podu Roş, Centru şi Ţuţora.
„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice al clădirii existente”, se precizează în Legea 426/2023, intrată în vigoare pe 3 ianuarie.
Potrivit aceluiași act normativ, toate contractele care erau în desfășurare la momentul intrării în vigoare a legii sunt considerate încetate de drept în termen de 30 de zile, termen care deja este depășit.
Palatul Roznovanu este în prima clasă de risc seismic
Sediul Primăriei Iași, Palatul Roznovanu, este, conform unei expertive făcute la începutul anilor 2000, în clasa Rs I, iar actul normativ face referire inclusiv la clădirile care sunt în proprietate publică – în cazul sediului municipalității se aplică prevederea care interzice desfășurarea de activități de „administrație publică”, care apare expres în lege.
„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare (…) care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”, se arată în lege.
- Lista activităților interzise în spații publice cu altă destinație decât cea de locuință: spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care pot implica aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a clădirii ori, după caz, al unor amenajări ulterioare;
Cum răspunde Primăria: expertiza va fi refăcută
„Cu privire la Palatul Roznovanu, imobilul a beneficiat de intervenţii şi a trecut prin diferite programe de consolidare începând cu anul 1978. (…) Conform cerinţelor Legii 426/2023, Primăria Municipiului Iaşi va reface expertiza tehnică, document care va specifica exact care este situaţia Palatului Roznovanu din acest punct de vedere. În acelaşi timp, indiferent de concluziile expertizei tehnice, s-au alocat deja fonduri în Bugetul pentru anul 2024 pentru demararea construirii unui nou sediu administrativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.
El a precizat că, de la momentul efectuării expertizei și până în prezent, mai multe acte legislative au schimbat normativele tehnice privind siguranţa clădirilor de risc seismic. „Pe de altă parte, există construcţii în municipiul Iaşi construite încă din secolul XVIII, care au nu au fost afectate major în urma cutremurelor din 1901, 1940, 1977, 1986, 1990 şi sunt funcţionale în prezent, situaţie în care se prezintă şi Palatul Roznovanu”, a mai spus oficialul Primăriei.
În ceea ce privește locuințele cu risc seismic Rs I gestionate de Primăriei, Buraga a susținut că au fost deja luate măsuri: Direcţia de Fond Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi a scos din circuitul locativ 155 de spaţii de locuit: 88 de familii (305 persoane) au fost recazate, iar 67 de familii au fost evacuate.
- Citește și Primăria Iași intră în posesia unui apartament ultracentral, după decesul unei femei fără urmași
„În privinţa persoanelor fizice sau juridice, asociaţii, ONG-uri, agenţi comerciali care au contract de închiere cu Primăria Municipiului Iaşi, s-a procedat la informarea acestora cu privire la noile reglementări legislative. În acest moment, după aprobarea bugetului Municipiului Iaşi în luna februarie, unde sunt alocate fonduri în acest sens, se lucrează la documentaţia privind realizarea de expertize tehnice cu privire la starea acestor imobile, relevantă în acest sens fiind expertizarea imobilelor aflate pe str. 14 Decembrie”, a declarat Sebastian Buraga.