Connect with us

Primăria Iași intră în posesia unui apartament ultracentral, după decesul unei femei fără urmași

Local

Primăria Iași intră în posesia unui apartament ultracentral, după decesul unei femei fără urmași

Primăria Iași își va mări fondul locativ cu un apartament pe bld. Independenței, blocul Y2, cu trei camere și o suprafață de 70 mp: locuința a aparținut unei femei care a decedat în anul 2017 și în cazul căreia nu au fost identificați moștenitori.

În decembrie 2023, la o societate notarială, a fost perfectat un certificat de vacanță succesorală, iar întreaga moștenire a femeii va reveni unității administrativ-teritoriale (UAT) a municipiului Iași, inclusiv acțiuni (cu valoare redusă) la mai multe societăți, dar și datorii. Hotărârea de preluare a moștenirii va fi adoptată de Consiliul Local.

Apartamentul se află la etajul 2 al blocului Y2 și, în ciuda poziționării ultracentrale, un evaluator a stabilit valoarea la aproape 200.000 lei. În raport se arată că această valoare este una „financiar-contabilă”. Primăriei îi vor reveni şi unele active financiare: un depozit în bancă (3.400 lei) şi acţiuni la societăţi precum Evergent Investments (fostul SIF Moldova), IAR Ghimbav, Lion Capital SA, SIF Muntenia, Infinity Capital Investment şi Transilvania Investment Alliance.

Culmea, Primăria este cum acționară, chiar dacă acțiunile au o valoare redusă, la unul dintre fondurile de investiții care au în pregătire proiecte imobiliare la Iași: Evergent va construi complexul Everland, de lângă Iasitex.

Acţiunile au o valoare nesemnificativă, în condiţiile în care nu acoperă datoriile fostei proprietare la bugetul local (circa 1.700 lei). Femeia a decedat în anul 2017, la vârsta de 79 de ani. În vara anului 2023, o societate notarială a întreprins demersurile legale pentru identificarea unor eventuali moştenitori, dar nu au fost identificaţi urmaşi.

„Dacă, deşi s-a constatat vacanţa moştenirii, există moştenitori legali sau testamentari, atunci aceştia pot exercita petiţia de ereditate împotriva UAT Municipiul Iaşi”, se arată în certificatul emis de notar. Conform experţilor în jurisprudenţă, petiţia de ereditate face referire la acţiunea pe care un eventual moştenitor o poate întreprinde pentru a i se recunoaşte această calitate.

Odată ce apartamentul va fi inclus în inventarul domeniului privat al Iaşului, Primăria va putea utiliza locuinţa fie pentru a o închiria către solicitanţi de locuinţe, fie pentru protocol. Municipalitatea are un fond locativ cu până la 1.600 de locuinţe: sociale, apartamente ANL şi locuinţe convenabile.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top