Connect with us

Raport: Interesul pentru locuințe vechi a crescut considerabil la Iași

Local

Raport: Interesul pentru locuințe vechi a crescut considerabil la Iași

Iașul este o piață unde avansul înregistrat în interesul pentru locuințele vechi a crescut considerabil, față de sfârșitul lui 2022, și l-a depășit pe cel aferent locuințelor noi. Astfel, 7.400 de potențiali cumpărători și-au îndreptat atenția spre locuințele din Iași finalizate înainte de 2019, potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, o scădere cu 31% a ofertei de locuințe disponibile la vânzare s-a putut observa în trimestrul IV 2023. S-au căutat cumpărători pentru aproximativ 5.800 de case și apartamente în baza de date a portalului menționat.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Iași a ajuns, în trimestrul IV 2023, la 1.419 euro/mp util, după un avans cu circa 3% față de finele lui 2022, fapt ce plasează orașul pe locul al șaselea în clasamentul celor mai scumpe orașe din țară.

În ultima parte a anului trecut, perioada necesară identificării cumpărătorilor pentru apartamentele scoase la vânzare în Iași a ajuns la 68 de zile, în timp ce marja de negociere a prețului a scăzut semnificativ, de la 4,5% la 2,9%.

Un avans important a putut fi observat în numărul tranzacțiilor cu imobile realizate pe plan local. S-au vândut, potrivit ANCPI, aproximativ 7.800 de case, terenuri și apartamente în trimestrul IV 2023 la nivelul județului, în creștere cu 37% față de sfârșitul lui 2022.

Aproximativ 4.700 de potențiali chiriași și-au căutat o casă sau un apartament în Iași pe Imobiliare.ro în ultimul trimestru al anului trecut, cu 12% mai mulți decât la sfârșitul lui 2022. Oferta la închiriere cuprindea, în intervalul octombrie – decembrie 2023, 2.100 de locuințe, cu 16% mai puține decât în perioada similară din 2022.

Chiria medie aferentă unei garsoniere a ajuns, în același interval de timp, la 300 euro/lună, iar cea solicitată pentru un apartament cu 2 camere la 400 euro/lună. Apartamentele din centrul orașului și cele situate în imobile din zona Copou – Sărărie sunt unele dintre cele mai căutate de către chiriași, dar și unele dintre cele mai scumpe. Chiria medie solicitată de proprietari pentru o astfel de locuință ajungea, la sfârșitul anului trecut, la 500 euro/lună.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top