Repere istorice
Modificări de proiect la Casa Gane: „se are în vedere păstrarea caracterului autentic al imobilului”
Consiliul Județean (CJ) și-a reautorizat proiectul de restaurare la Casa Gane, proiect avizat inițial în noiembrie 2018. Imobilul, care este monument istoric, este restaurat cu fonduri UE, valoarea investiției fiind de peste un milion de euro.
„Proiectul propune modificări la fațade pentru punerea în valoare a unor goluri nou identificate, menținerea grinzilor existente din lemn de la tavane, completarea treptelor și contratreptelor existente cu beton pentru a le aduce la același nivel, urmând a fi placate cu lemn, precum și alte lucrări enumerate în proiect, în vederea păstrării caracterului autentic al imobilului inițial”, se precizează în autorizația 637/2022.
- Citește și Iașul istoric – investiții de peste 70 milioane euro pentru restaurarea patrimoniului cultural
Potrivit actului urbanistic, intervențiile propuse nu modifică suprafețele imobilului și nici indicii teritoriali. Principalele lucrări de până acum au vizat zidurile clădirii, șarpanta, sistemul de preluare și evacuare a apelor pluviale și trotuarele. Investiția are în vedere și achiziția de mobilier nou pentru exponate.
După finalizarea lucrărilor, Casa Gane va deveni muzeu și va găzdui expoziții permanente și temporare (fotografie, artă plastică, colecții de manuscrise, arhitectură și design), un laborator de restaurare a cărților și activități de legătorie. Din anul 2006, Casa Memorială “Nicolae Gane” este în conservare deoarece structura de rezistență este afectată complet. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane, primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, clădirea a devenit muzeu.