Connect with us

Lucrările de reabilitare a fostei închisori de la Fundație vor fi inaugurate în prima parte a anului

Repere istorice

Lucrările de reabilitare a fostei închisori de la Fundație vor fi inaugurate în prima parte a anului

Lucrările de restaurare a monumentului istoric din șos. Păcurari 9, peste drum de BCU, vor fi inaugurate în prima parte a acestui an, în condițiile în care finisajele exterioare sunt deja finalizate, iar schelele au fost îndepărtate.

Proiectul a demarat în urmă cu aproape doi ani, iar Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) a investit, din fonduri UE, peste 12 milioane lei. Clădirea este cunoscută ca fosta Casă Canano, acum Corpul E al instituției de învățământ superior. În perioada 1830 – 1914, în acest imobil a funcționat o închisoare, conform studiului istoric atașat documentației de atribuire a contractului de modernizare.

Imobilul a adăpostit, în ultima perioadă, tipografia Universității și săli de curs și seminar. „Întrucât degradările structurale puneau în pericol siguranța utilizatorilor, clădirea a fost abandonată în anul 2009, fiind debranșată de la rețelele de utilități”, se arată în documentația de atribuire aferentă licitației organizate, 2020, de UAIC.

Așa arăta, în 2020, clădirea

Amintim că, anul trecut, UAIC a inaugurat lucrările și în cazul altui monument istoric restaurat – Casa Universitarilor din Copou (CUI) -, proiect implementat cu fonduri proprii ale Universității.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top