Investiții private
Modificări la un complex de blocuri din Bucium aflat în construcție: ce „erori” inițiale invocă investitorul
Proiectul de construire a unui complex de blocuri de pe str. Ștefan Hotnog (Bucium) va fi modificat, după ce investitorul a invocat că în Planul Urbanistic Zonal (PUZ), aprobat în 2010, s-au strecurat mai multe erori, principala problemă fiind legată de infrastructura rutieră.
În cadrul complexului au fost ridicate deja 6 blocuri, iar alte 7 sunt în fază de construcție. Regimul de înălțime este cu demisol, parter, 2 etaje și mansardă. Lucrările la ansamblul de blocuri au fost autorizate prin două acte urbanistice emise în 2018 și, respectiv, 2020. Proiectul este derulat de firma Mega Residence SRL.
„La momentul realizării documentației PUZ (2010, n.r.), s-a propus un acces în incintă pe unde drum aflat pe latura de sud a parcelei. După obținerea celor două autorizații de construire, s-a constatat faptul că acest drum este în proprietate privată și nu poate fi folosit. Din acest motiv se realizează această documentație PUZ, care are ca scop propunerea unor circulații în incintă, care să țină cont de faptul că pe teren exită 6 construcții edificate și recepționate și 7 în curs de execuție”, se precizează în proiectul de PUZ, document consultat de APIX.ro.
În același timp, noul PUZ elimină și regimul de aliniere a clădirilor întrucât acesta raportat în mod greșit la drumul privat. „Regimurile de aliniere laterale și posterior prezintă neconcordanțe între partea scrisă și cea desenată”, se mai arată în PUZ. Alte erori sesizate de investitor:
- denumirea unității teritoriale de referință este denumită în trei moduri diferite pe parcursul memoriului PUZ
- s-a omis menționarea cedării unei suprafețe de teren de 350 mp pentru realizarea profilului stradal al străzii Ștefan Hotnog
- înălțimea maximă de 12 m la cornișă nu are precizat punctul de referință de la care se măsoară, respectiv CTN în punctul cel mai înalt al terenului
„Pentru această documentație PUZ se propune astfel modificarea documentației PUZ inițiale, pentru corectarea erorilor. Ca urmare, regimul de aliniere principal va fi considerat cel de la str. Ștefan Hotnog. De asemenea, se propune reorganizarea circulațiilor auto și pietonală în incintă, precum și mărirea indicatorului POT (procent de ocupare a terenului, n.r.) de la 17% inițial, la 20%. Acest lucru este necear pentru ca beneficiarul să poată realiza o serie de amenajări recreative în incintă (foișoare, pergole, spații de joacă pentru copii), dar și pentru amenajarea unor locuri de parcare prevăzute cu stații de încărcare pentru mașini electrice, acoperite cu panouri solare fotovoltaice”, se mai precizează în proiectul de PUZ.
În cadrul complexului sunt amenajate câteva sute de apartamente care sunt deservite de aproape 220 locuri de parcare.