Connect with us

MVA este optimistă: A8 are șanse certe să devină proiect predictibil și realizabil

Mișcări civice

MVA este optimistă: A8 are șanse certe să devină proiect predictibil și realizabil

Asociația Moldova vrea autostradă (MVA), prin vocea lui Adrian Covasnianu, este optimistă în ceea ce privește construirea autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș.

APIX.ro redă în rândurile de mai jos postarea de pe Facebook a lui Adrian Covasnianu, după dezbaterea care a avut loc ieri la Iași, cu precizarea că acesta este consilier onorific al ministrului Transporturilor:

„Propunerea MVA de finantare a capetelor din sectorul montan al Autostrazii Unirii a fost agreata si acceptata de Ministerul Fondurilor Europene!

Astazi, 02.12.2020, asociatia MVA (Moldova Vrea Autostrada) a prezentat argumentele necesare ca autostrada Unirii (sectorul montan – cel mai energofag, necesar, util din A8) sa fie inclusa in propunerea Romaniei pe PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) ce va inaintata catre Comisia Europeana si ulterior pe POT (Programul Operational Transporturi!

Rezultate:

  • capetele estice si vestice in lungime totala de ~ 60 km vor fi incluse in lista de proiecte pe PNRR. Orizont de implementare : 2026.
  • sectorul Miercurea Nirajului-Ditrau-Leghin se va finanta via POT 2021-2027. Orizont de implementare 2027-2030 (N+3)
  • sectorul Ungheni-Iasi-Tg. Neamt va fi finantat via POT. d) podul de la Ungheni are (deja) asigurata finantarea via POIM 2014-2020.

Sectorul montan in lungime de 211 km se afla in plina Actualizare a Studiului de Fezabilitate (peste 57 % executat, studii geotehnice in lucru, etapa de mediu demarata, traseu avizat de catre CNAIR) astfel ca se poate considera un proiect ce are elemente de “maturitate”. Pornind de la aceste atribute argumentatia MVA a propus spre finantare (via PNRR) aproximativ 60 km, respectiv :

  • capatul estic (Motca-Tg. Neamt-Leghin) in lungime de 34,8 km Argumente: conexiune cu DN 2/Autostrada A7 (proiect finantabil integral din PNRR), ocolirea orasului Tg. Neamt la profil de autostrada, acces rapid catre manastirile Agapia, Varatec, Sihastria si Neamt) acces rapid catre zona turistica Neamt (parc Vanatori-Neamt, statiunea balneo-climaterica Baltatesti)Acest sector poate fi numit “Autostrada Manastirilor” avand pe langa conotatia economica si un atribut turistic.
  • capatul vestic (Ungheni-Acatari-Miercurea Nirajului) in lungime de 25,47 km. Argumente: conexiune A3 cu A8 pe tronsonul Tg. Mureș-Acățari, acces rapid via A3 (tronsoane de autostradă în construcție) și mai departe către Oradea-Budapesta, ocolirea municipiului Tg. Mures la profil de autostradă, acces u.a.t. Miercurea Nirajului la autostradă.

„Includerea in PNRR asigura ireversibilitatea proiectului si securizeaza finantarea intregii autostrazi via POT.Sa speram ca promisiunile si declaratiile de astazi vor deveni realitate si autostrada A8 va fi o certitudine!”, se arată într-o postare a reprezentantului MVA.

Articole din categoria Mișcări civice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top