Connect with us

Noi tăieri de arbori în Dobrovăț și în mai multe zone din județ

Spații verzi

Noi tăieri de arbori în Dobrovăț și în mai multe zone din județ

Romsilva a lansat o licitație pentru încheierea unui contract de exploatare forestieră. Volumul brut estimat trece pragul de 9.000 mc, iar circa jumătate face referire la zona Dobrovățului (aproximativ 4.000 mc). Valoarea totală a contractului ajunge la aproape 750.000 lei, fără TVA.

Celelalte partide sunt în Hârlău, Podu Iloaiei și Lunca Cetățuii.

„În cadrul tratamentelor care promovează regenerarea naturală, nu constituie prejudiciu distrugerea sau vătămarea semințișului ca urmare a desfășurării normale a procesului de explotare, în limita maximă de 8% din suprafața cu semințiș prevăzută în procesul verbal de predare a parchetului, în cazul tăierilor de dezvoltare sau de lărgire a ochiurilor și de cel mult 12% în cazul tăierilor definitive sau de racordare. Valoarea pagubelor pentru semințișul prejudiciat peste limitele prevăzute mai sus se calculează conform prevederilor legale privind modalitățile de evaluare a pagubelor produse vegetației forestiere”, se arată în caietul de sarcini.

În documentație se precizează că este interzisă tăierea arborilor nemarcați care trebuie „protejați obligatoriu împotriva vătămărilor, prin aplicarea de lungoane, țăruși și manșoane”.

Exploatare parchetului începe cu doborârea arborilor aninați și uscați, excepție făcând arborii însemnați cu litera M – lemn mort, arbori care nu fac obiectul exploatării”, se mai arată în documentație.

Tăierile de acum câteva luni din pădurile Dobrovăț și Bârnova au stârnit un scandal național. Ministrul Mediului Costel Alexe a declarat la vremea respectivă că toate tăierile au loc în baza unui amenajament silvic, iar explotarea are toate avizele în regulă. El a dat atunci asigurări că nu sunt tăiați arbori în plus față de cei stabiliți pentru regenerarea pădurii.

În acest an, exploatările programate pentru Dobrovăț și Bârnova ajung la peste 33.000 mc. La nivelul județului, cantitatea ajunge la aproape 190.000 mc.

„Trebuie să înţelegem cu toţii că silvicultura este o ştiinţă, este o artă, pentru că ce vedem noi aici este munca unor silvicultori, în ultima sută de ani. Aici, specialiştii silvici nu fac altceva decât să dea posiblitatea că crească aceste esenţe de valoare de stejărete, de la 30% cât avem astăzi, la 70%. În pădurea Dobrovăţ Bârnova, în 2017, s-au tăiat 58.768 de metri cubi, în 2018 au fost 38.000 mc, în 2019 s-au tăiat 33.870 mc, urmând ca, în anul 2020, respectând legea, amenajamentul silvic, va trebui să se exploateze 33.836 mc, produse principale, produse secundare, rărituri. Pentru că s-a făcut această tevatură la nivel judeţean, cu toate aceste cantităţi de material lemnos care se taie în ultima perioadă în judeţul nostru, aş vrea să trec în revistă datele din 2015 încoace. În 2015, s-au tăiat 224.000 mc, în 2016 au fost 200.000 mc, în 2017 s-au tăiat 222.000 mc, în 2019, 195.500 mc, urmând ca, în 2020, să fie recoltate 188.900 mc”, declara ministrul Mediului în luna aprilie.

Articole din categoria Spații verzi

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top