Proiecte publice
O firmă turcă, sucursala unei companii din SUA, va furniza spitalul mobil Covid-19 la Iași
Firma care va livra spitalul mobil dedicat Covid-19 este SDI Global, companie cu sediul în Ankara (Turcia). Sediul companiei-mamă este în New Mexico (SUA), dar la procedura organizată la Iași a licitat firma din Turcia.
Spitalul mobil va avea un minim de 250 de paturi și o structură modulară. Amplasamentul ales de Consiliul Județean (CJ) Iași este la parcul Transagropolis, situat la ieșirea din Lețcani spre Podu Iloaiei.
Așa cum APIX.ro a relatat recent, firma SDI Global are activități în domenii precum: apărare, securitate, industria navală, aviație, sănătate, energie și comerț internațional.
Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro. Firma are termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare și operaționalizare. Spitalul va fi structurat pe 100 de containere de diferite dimensiuni.
„Mă aștept să fiu susținut cu celeritate de Ministerul Sănătății pentru obținerea tuturor avizelor”, a spus șeful CJ Maricel Popa. În conferința de presa online a intervenit și șeful SDU Raed Arafat care a felicitat autoritățile pentru inițiativă.
Celelalte firme participante la procedură au fost Koombo Prodsya SRL (România), Pop Industry SRL (România) și Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD (India).
Procedura aleasă de CJ pentru atribuirea contractului a fost una de negociere directă fără publicarea în prealabil a unui anunț de participare. În practică, acest lucru înseamnă că CJ a trimis invitații de participare către furnizori interesați, dar, în același timp, prin mediatizarea procedurii și alte companii au putut afla și, eventual, participa la achiziție.
În acest sens, documentațiile aferente procedurii au fost publicate în prealabil pe site-ul Asociației Euronest, organizație neguvernamentală prin intermediul căreia este efectuată achiziția. Din Asociație fac parte toate consiliile județene din zona de nord-est a țării, dar amintim că doar Iașul și Neamțul au alocat resurse financiare.
Procedura este una specială, iar Comisia Europeană (CE) a precizat că autoritățile pot apela la această soluție în caz de „extremă urgență”.
„Autoritățile contractante pot atribui contracte de achiziții publice printr-o procedură negociată fără publicare în măsura în care este absolut necesar atunci când, din motive de extremă urgență determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă, termenele pentru procedurile deschise sau restrânse sau procedurile competitive cu negociere nu pot fi respectate. Situațiile invocate pentru a justifica extrema urgență nu trebuie în niciun caz să fie atribuibile autorității contractante”, a precizat CE.
Forul european a explicat că, de facto, este vorba despre o atribuire directă a unui contract către un furnizor. Mai multe despre precizările CE puteți citi într-un material anterior publicat de APIX.ro.