Investiții private
O licitație a UMF Iași, cu un contract de 10 milioane euro, ajunge în faza contestațiilor
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași a stabilit câștigătorul licitației pentru construirea unei clădiri (un imobil care să găzduiască o cantină și spații de recreere în cadrul unei „biblioteci virtuale”) în spatele sediului din Independenței, dar raportul de procedură a fost contestat de către unul dintre ofertanți. Contractul are o valoare estimată la circa 10 milioane euro.
Sesizarea a fost despusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) de către ofertantul clasat pe locul II: asocierea Katar Conneg – Abral Art Product – Stood Project. Potrivit raportului de procedură, licitația a fost câștigată de asocierea Grup Construcții Est – Restaco, în condițiile în care la licitație au mai participat alte două asocieri conduse de Iasicon și, respectiv, Conest.
- Citește și UMF va investi 30 mil. lei pentru a transforma o vilă într-un centru de cercetări fundamentale
Printre altele, Katar spune că oferta câștigătoare nu trebuia să fie admisă întrucât asocierea nu a prezentat o serie de lucrări: un grafic valoric de execuție a lucrărilor, documente din care să rezulte nivelul minim calitativ al lucrărilor, resursele materiale și umane implicate în derulare contractului. „Asocierea a ofertat un preț neobișnuit de scăzut, care nu poate asigura îndeplinirea contractului de achiziție publică la parametrii solicitați prin caietul de saricni, nu poate fi justificat și nu reprezintă rezultatul liberei concurențe”, a mai arătat contestatarul.
De asemenea, Katar invocă și inadmisibilitatea celorlalte două oferte (Iasicon și Conest) pe motiv că niciuna dintre asocieri nu a prezentat un grafic de execuție întocmit în conformitate cu cerințele documentației de atribuire. În același timp, Katar susține că UMF ar fi comunicat în mod nelegal rezultatele procedurii („simpla comunicare a punctajului ofertei câștigătoare nu asigură respectarea prevederilor legale”), a restricționat accesul la dosarul de achiziție și, nu în ultimul rând, a încălcat principiile în materie de achiziții publice („tratamentul egal”, „transparență”, „asumarea răspunderii” etc.).
În contestație, Katar arată că inclusiv CNSC, într-o decizie anterioară pe o speță similară, a arătat că nu este suficient ca o autoritate contractantă să comunice numele și punctajul ofertei câștigătoare. În ceea ce privește oferta financiară, Katar susține că Grup Construcții Est a licitat un preț neobișnuit de scăzut, sub pragul de 80% prevăzut de lege: 38,2 milioane lei față de cei 48,9 milioane lei estimați de UMF.
În final, contestatarul solicită CNSC să anuleze în parte raportul de procedură și să oblige UMF să reevalueze ofertelor celorlalți trei participanți la licitație cu constatarea inadmisibilității acestora.
Potrivit documentației de atribuire a contractului, imobilul propus de UMF va avea 2 etaje: la parter va fi o sală de mase cu 132 de locuri, la etajul 1 vor fi 168 de locuri, iar, la etajul 2, vor fi spații de recreere și lectură în bibliotecă virtuală (142 de locuri), alături de spații tehnice. Funcțiunile propuse pe amplasament vor avea circuit închis și vor fi utilizate numai de studenții și de cadrele didactice de la UMF.