Național
O nouă companie a fost înființată pentru investiții rutiere. Sediul regional va fi la Iași?
Parlamentul a adoptat astăzi legea pentru înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) la cinci ani de când Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens, la momentul în care executivul era condus de Dacian Cioloș.
Potrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă, CNIR se va ocupa în special de investițiile noi în autostrăzi și drumuri expres, în timp ce actuala Companie Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de întreținerea lor.
„Noua companie va veni să consolideze resursa umană din sistem: oamenii profesionişti, experţii, managerii de proiect, inginerii și proiectanţii care să gestioneze aceste proiecte şi să se asigure că se livrează la timp. Nu înființăm o nouă companie care să consume bani publici din bugetul de stat în plus. Sursa de finanțare a CNIR va fi o cotă parte din veniturile realizate prin rovinietă”, a declarat ministrul Transporturilor.
Concurs public pentru funcția de director general
Drulă a făcut un apel public pentru toate persoanele care vor să facă parte din conducerea CNIR și a încurajat depunerea de CV-uri în acest sens pentru managementul companiei: director general, director financiar și membru în consiliul de administrație.
„Viitorul management va trebui, în primă fază, să construiască echipa, să structureze compania și să creioneze viziunea de dezvoltare a acesteia pentru a livra proiectele din Master Planul de Transport al României. Așteptăm înscrierile (CV/scrisoare de intenție) la următoarea adresă: cnir@mt.ro”, a mai spus Drulă.
În OUG 55/2016 se arată că CNIR va avea și structuri regionale:
- Structurile de monitorizare și implementare la nivel regional se înființează sub forma direcțiilor regionale de investiții rutiere numai dacă în regiunea în care urmează să își desfășoare activitatea urmează a fi implementat cel puțin un proiect. Dimensionarea numărului de personal pentru direcțiile regionale de investiții rutiere se va face în funcție de numărul proiectelor aflate în implementare [articolul 47]
În mod normal, direcția regională pentru zona de nord-est a țării ar trebui să fie înființată la Iași.
Printre funcțiunile structurii regionale se numără: monitorizare și implementare proiecte, dezvoltare proiecte, proiectare, achiziții publice (funcțiuni de bază) și administrative, resurse umane, financiar contabil, juridic, IT, registratură, precum și alte funcțiuni necesare desfășurării activităților de bază (funcțiuni suport).