Investiții private
Palas Campus obține primul credit verde acordat de IFC unei companii românești
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, sprijină construirea unui proiect IT prietenos cu mediul, cu o suprafață de 60.000 m2 la Iași, oraș în nord-estul României. Clădirea va fi unul dintre cele mai mari complexe de birouri din țară și se înscrie într-un amplu efort al IFC de a contribui la construirea unei infrastructuri de business ecologice, care să atragă investiții străine și să faciliteze diversificarea economiei românești.
IFC oferă pentru Palas Campus, parte din Iulius Holding, o finanțare de aproximativ 72 milioane de euro pentru construirea și exploatarea unei clădiri de birouri eficiente din punct de vedere energetic, care va fi destinată companiilor din domeniul IT&C. Acesta este primul împrumut verde acordat de către IFC unei companii cu sediul în România. Iulius Holding este dezvoltator local de proiecte imobiliare mixed-use, deținând un portofoliu divers de proprietăți în toată România.
Noul complex va primi din partea IFC Certificarea EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies – Excelență în proiectare pentru o eficiență crescută) pentru clădiri. Clădirile EDGE utilizează cel puțin cu 20% mai puțină energie și mai puțină apă decât clădirile obișnuite, diminuând în acest fel schimbările climatice.
„Suntem încântați că Iulius beneficiază de sprijinul unor parteneri puternici”, a declarat Iulian Dascălu, președinte Iulius Holding.
„Obținerea unui credit verde sindicalizat din partea IFC pentru Palas Campus, primul de acest tip din România, reprezintă o recunoaștere a politicii de dezvoltare și operare sustenabilă a acestui proiect și, totodată, o deschidere de noi orizonturi pentru comunitatea de business pe harta investițiilor de top la nivel internațional”, a adăugat Iulian Dascălu.
Noul proiect va ajuta România să atragă și să rețină investitorii străini, oferindu-le spații de birouri moderne și verzi. Investiția va intensifica activitățile economice și vor crește oportunitățile de angajare într-una dintre regiunile cu potențial ale României.
„Suntem foarte mulțumiți de parteneriatul cu Iulius Holding, căruia îi oferim asistență pentru a construi la Iași un complex de birouri ecologic, eficient din punct de vedere energetic și certificat EDGE”, a declarat Wiebke Schloemer, Director IFC pentru Europa și Asia Centrală.
„Această operațiune vine să sprijine obiectivele strategice ale României de a atrage investiții în locuri de muncă capabile să valorifice competențele digitale, să încurajeze dezvoltarea regională și să ajute tranziția spre green”, a mai spus Wiebke Schloemer.
Până în prezent, IFC a investit 5,4 miliarde USD în clădiri verzi de pe întregul mapamond, iar în cadrul programului EDGE au fost realizate economii de peste 220.000 tone de dioxid de carbon la nivelul a numeroase clădiri comerciale și rezidențiale. Sistemul de certificare EDGE dezvoltat de către IFC ajută dezvoltatorii de proiecte imobiliare să construiască în mod ecologic, ușor, rapid și cu costuri rezonabile.
Programul este susținut în mod generos de Austria, Canada, Danemarca, Programul de asistenţă managerială din sectorul energetic (ESMAP), Uniunea Europeană, Finlanda, Facilitatea Globală de Mediu (GEF), Ungaria, Japonia, Elveția și Marea Britanie. Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.edgebuildings.com.
Despre IFC
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. Activitatea noastră se desfășoară în peste 100 de state ale lumii, în care ne valorificăm capitalul, experiența şi influența pentru a crea piețe şi oportunități în țările aflate în curs de dezvoltare. În exercițiul financiar 2020, am investit 22 miliarde USD în societăți private și instituții financiare din diverse țări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacitățile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei şi pentru a susţine prosperitatea. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.ifc.org