Connect with us

Parcul Copou va deveni monument istoric: a fost emis primul aviz favorabil în acest sens

Repere istorice

Parcul Copou va deveni monument istoric: a fost emis primul aviz favorabil în acest sens

Comisia zonală a monumentelor istorice a avizat favorabil solicitarea Primăriei Iași ca Parcul Copou, în integralitatea lui, să fie clasat ca monument istoric. Potrivit procedurii legale de clasare, municipalitatea mai trebuie să îndeplinească câțiva pași până la soluția finală.

Ideea ca Parcul Copou să devină monument istoric a fost anunțată în urmă cu doi ani, după ce municipalitatea a obținut acest statut pentru Cimitirul Eternitatea și Cimitirul Evreiesc. În paralel, în ultimii doi ani, a fost actualizat proiectul de modernizare a parcului, studiul fiind aprobat recent de către Consiliul Local.

Potrivit Iasi.travel, Parcul Copou, situat pe dealul omonim, este cel mai vechi din Iași și din Moldova și are o suprafață de aproximativ zece hectare. „Vegetația parcului este în mare parte arboricolă: tei, arțar, frasin etc., însă vizual și olfactiv teii conferă specificitate și distincție parcului. Farmecul parfumului florilor de tei este invocat și iubit de ieșeni și vizitatori deopotrivă. Zona a fost populară ca loc de promenadă în mod special pentru elita socială a Moldovei încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Parcul Copou are cinci intrări, iar în centrul său se află unele dintre cele mai cunoscute atracții ale Iașului: Teiul lui Eminescu, Obeliscul cu Lei și Muzeul Mihai Eminescu”, se arată pe Iasi.travel.

Conform sursei citate, amenajarea parcului a început în anii 1833-1834, în timpul Domnitorului Mihail Sturza, ca loc de relaxare pentru boieri: s-a dispus construirea în parc a unui foișor de factură orientală pentru relaxare și pentru fanfarele festive.

„Parcul este străjuit de busturile personalităților care au contribuit la viața culturală a Iașului: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Nicolae Gane, grupați pe Aleea Junimii, dar și Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Octav Băncilă, Grigore Vieru etc., pe alte alei”, se mai precizează pe Iasi.travel.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Repere istorice

To Top