Connect with us

Copoul va fi reglementat urbanistic: o suprafață de peste 300 ha va avea reguli clare de construire

copou iasi imagine din drona

Local

Copoul va fi reglementat urbanistic: o suprafață de peste 300 ha va avea reguli clare de construire

Primăria a lansat o nouă licitație în cadrul demersului de actualizare a Planului Urbanistic General (PUG), de data aceasta pentru reglementarea zonei Copou – procedura este împărțită în două loturi (Copou Nord și Copou Sud), iar valoarea totală a contractelor este estimată la 4,9 milioane lei (fără TVA).

Zona Copou Nord are circa 226 hectare, iar 142 ha reprezintă: Grădina Botanică, Parcul Expoziției și fâșia plantată Gr. Ghica Vodă (cca 106 ha), baza legumicolă Iași (cca 13 ha) și zonele cu destinații speciale (23 ha, cazarma, Poliția etc.).

În ceea ce privește zona Copou Sud, va fi reglementată urbanistic o suprafață totală de 88 ha, în condițiile în care 14 ha reprezintă trei parcuri (Copou, Titu Maiorescu și grădina UAIC). În același timp, în această zonă sunt situri arheologice de categoria I înscrise în lista monumentelor istorice, monumente de for public și case memoriale.

Scopul specific al contractelor este de a reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare și valorizare a zonelor”, se arată în caietele de sarcini, ținându-se cont de faptul că întreg Copoul este consacrat ca zonă istorică protejată.

Tot în cadrul demersului de actualizare a noului PUG, Primăria a mai încheiat următoarele contracte:

  •  patru contracte semnate cu Arc Design, în valoare totală de peste 1,6 milioane lei, pentru realizarea documentațiilor urbanistice aferente zonelor unor mănăstiri: Trei Ierarhi (967.000 lei), Galata (228.000 lei), Frumoasa (248.000 lei) și Cetățuia (208.000 lei). Toate contractele au fost semnate pe 7 martie 2023, iar termenul de finalizare este martie 2024
  • două contracte semnate cu Arc Design, în valoare totală de aproape 5,5 milioane lei, pentru zonele Centru (4,4 milioane lei) și Sărărie (1,1 milioane lei). Contractul pentru Centru a fost semnat pe 10 aprilie, iar celălalt pe 5 mai. Ambele contracte au termen de realizare un an.

Firma Arc Design este deținută de arhitectul Paul Filip Ciobănașu, compania având mai multe contracte cu Primăria de-a lungul timpului. În 2022, Arc Design a avut o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei și un profit net de peste un milion de lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top