Connect with us

Sediul Operei va fi construit în Copou pe 1,2 ha: terenul este în proprietate publică [schiță]

Proiecte publice

Sediul Operei va fi construit în Copou pe 1,2 ha: terenul este în proprietate publică [schiță]

Primăria și Consiliul Județean (CJ) au decis să propună construirea sediului Operei în Dealul Copoului, pe un teren aflat în proprietatea CJ și în administrarea ApaVital. Propunerea va fi transmisă la Ministerul Culturii. Proiectul are o valoare estimată la 15 milioane euro.

„Este un act de voință politică comun și nu vor fi sincope în derularea proiectului”, a declarat primarul Mihai Chirica. La rândul lui, președintele CJ Costel Alexe a precizat că terenul are o deschidere de aproape 70 metri la bld. Carol I și are o suprafață totală 12.000 mp.

Amplasamentul este evidențiat cu contur galben. În „colțul” din dreapta este clădirea administrativă a ApaVital (descarcă imaginea la dimensiuni mai mari)

În prezent, pe teren se află o arhivă a ApaVital care va fi relocată. Despre arborii seculari care sunt pe teren, primarul a susținut că nu vor fi tăiați și vor integrați în proiect. Stejarii din zonă sunt monumente ale naturii.

Amplasarea terenului în raport cu celelalte obiective importante din zonă

Primăria a renunțat la celelalte propuneri făcute în trecut, respectiv parcul din zona Elena Doamna, amplasamentul școlii speciale Pavelcu, cinema Trianon sau Moara de Vânt. Toate aceste suprafețe au diverse „vicii”, așa cum sublinia și Ministerul Culturii.

Pentru realizarea sediului Operei vor fi necesare mai multe decizii ale CJ și Consiliul Local, dar liderii administrativi ai Iașului au susținut că nu vor fi probleme din acest punct de vedere.

Proiectul construirii unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași va fi finanțat în cadrul unui program național desfășurat pe o perioadă de 6 ani pentru refacerea mai multor obiective de investiții, respectiv:

  • Muzeul Național de Istorie și Așezămintele „Brătianu” din București
  • Conacul „Varnav-Liteanu” din Suceava
  • refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
  • Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș
  • Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj
  • Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste
  • construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași

Finanțarea este asigurată prin intermediul unui credit extern de 216 milioane euro, la care se adaugă alte peste 50 milioane euro asigurate de guvern. Pentru sediul Operei Iași este disponibilă suma de 15 milioane euro.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top