Connect with us

Guvernul asigură banii pentru construirea Operei la Iași: amplasamentul încă nu este clar stabilit

Parcul din fața turnului UMF: un posibil amplasament (Foto: Reporter de Iași)

Proiecte publice

Guvernul asigură banii pentru construirea Operei la Iași: amplasamentul încă nu este clar stabilit

Opt obiective culturale de investiţii, între care și construirea unui sediu pentru Opera Iași, ar urma să fie implementate cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, după ce guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Valoarea totală a proiectelor trece pragul de 270 milioane euro, ceilalți bani urmând a fi asigurați de către guvern.

APIX.ro a mai relatat în trecut despre intenția guvernului de a construi un sediu pentru Opera Iași, prima dată proiectul fiind vehiculat acum circa patru ani. De atunci și până acum, Primăria Iași nu a stabilit în mod clar care teren să-l pună la dispoziție, două amplasamente fiind în „pole-position” în acest sens: un teren de lângă Teatru (zona Școlii Pavelcu) sau pe Anastasie Panu (zona parcului din fața turnului UMF).

Proiectul construirii unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași a fost inclus în bugetul de stat pe anul 2021, așa cum APIX.ro a anunțat la începutul anului. Programul guvernului se întinde pe o perioadă de 6 ani pentru refacerea celor opt obiective de investiții, iar, potrivit Ministerului Culturii, în primii trei ani vor fi finanțate două obiective din București (Muzeul Național de Istorie și Așezămintele „Brătianu”) și unul din Suceava (Conacul „Varnav-Liteanu”).

Celelalte cinci proiecte vizează:

  • construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași
  • refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
  • Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș
  • Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj
  • Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste

Deocamdată, Ministerul Culturii a anunţat că în ultima ședință de guvern că a fost aprobat Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 de milioane de euro pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România. Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021.

Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiţii, costul total net al proiectului fiind estimat la circa 270 milioane euro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top