Connect with us

Guvernul vrea 11.000 mp pentru sediul Operei de la Iași: toate terenurile propuse de Primărie au „vicii”

Unul dintre terenuri este în parcul din fața turnului UMF

Proiecte publice

Guvernul vrea 11.000 mp pentru sediul Operei de la Iași: toate terenurile propuse de Primărie au „vicii”

Guvernul a solicitat de la Primăria Iași un teren cu o suprafață de aproximativ 11.000 mp pentru construirea sediului Operei, dar municipalitatea încă nu a identificat o soluție viabilă în acest sens.

Cele trei propuneri făcute de Primărie au fiecare probleme, rezultă dintr-o adresă a Ministerului Culturii publicată pe site-ul Senatului, sub forma unui răspuns la o interpelare pe temă a senatorului Maricel Popa. Ministerul infirmă și speculația că ar fi fost deja alocată o sumă de 15 milioane euro pentru Opera Iași.

„Nu există deocamdată niciun buget alocat prin Acordul-cadru de împrumut, și cu atât mai mult, în acest stadiu în care proiectul nu este încă operațional, nu pot fi stabilite sume exacte pentru fiecare obiectiv din lista de finanțare, așadar nici pentru Operă. Mai mult, în lipsa oricărui deviz care este, conform legii, parte integrantă a documentației de proiectare, nu putem vorbi decât cel mult de estimări sau aprecieri asupra unui cost necesar. Precizăm totodată că documentele Acordului-cadru de împrumut și a Legii de ratificare a acestuia nu conțin și un vor conține referiri la sumele necesare fiecărui obiectiv în parte, urmând ca acestea să fie stabilite exclusiv la finalizarea proiectării lucrărilor la toate fazele”, se arată în adresa Ministerului Culturii.

În prezent, opțiunea Primăriei pentru viitorul sediu al Operei constă în reconversia fostului cinematograf Republica, inclusiv cu o extindere spre Parcul Mitocul Maicilor. O altă variantă era zona intersecției Anastasie Panu – Elena Doamna. În același timp, o propunere ar fi pe str. I.C. Brătianu, în lateralul Teatrului Național. Dar, toate aceste amplasamente au probleme, în special în ceea ce înseamnă neîndeplinirea criteriului privind suprafața de teren necesară solicitată de Minister.

„În ceea ce privește găsirea unei soluții optime pentru amplasamentul viitoarei săli de spectacole, apreciem că o decizie nu poate fi luată fără respectarea condițiilor tehnice și de suprafață (aprox. 11.000 mp) solicitate de beneficiar și a celor de accesibilitate. După cum bine cunoașteți și așa cum este cazul tuturor marilor orașe, și Iașul dispune cu greu de terenuri centrale, compacte, fără saracini, cu situație juridică și de proprietate clară și care să faciliteze, după obținere, posibilitatea respectării întru totul a cadrului legal aplicabil construirii de edificii de anvergura unei opere”, se mai precizează în document.

Aceasta și principala problemă la Iași: Primăria nu poate dispune de un teren cu o suprafață de 11.000 mp, compactă, decât în situația în care va apela la soluția unor schimburi sau achiziții de teren în completarea suprafețelor pe care le deține.

„Ministerul Culturii și Primăria Iași caută în continuare să clarifice neajunsurile fiecăreia dintre propunerile făcute, asumând că niciuna dintre variante nu este, în acest moment, lipsită de vicii”, a conchis ministrul Lucian Romașcanu în adresa menționată.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top