Connect with us

Zămosteanu încearcă o nouă abordare: proiect pentru un sediu de Operă

Investiții private

Zămosteanu încearcă o nouă abordare: proiect pentru un sediu de Operă

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu continuă să spere la un schimb de terenuri cu Primăria Iași care să implice terenul pe care îl are în proprietate pe str. I.C. Brătianu, în apropiere de Teatrul Național Iași.

Prin intermediul firmei sale (M.Chim), Zămosteanu are un teren cu o suprafață de peste 6.600 mp, fiind vorba despre amplasamentul unde a funcționat Școala „Vasile Pavelcu”.

Amplsamentul din I.C. Brătianu

Afaceristul imobiliar a încercat să cedeze terenul către Primărie, dar schimbul propus de acesta era unul inechitabil pentru patrimoniul public: suprafețele cerute erau mai mari, iar majoritatea în zona centrală, respectiv terenuri care îi întregeau acestuia proprietăți imobiliare existente.

Schimbul a fost contestat de opoziție politică și societatea civilă: au fost inițiate mai multe proiecte de hotărâre prin care Primăria ba ceda parcul din fața actualului turn UMF, ba parcarea neamenajată din spate de la BRD și altele. Despre cel mai „celebru” schimb puteți citi AICI.

Proiectele au fost amânate în urma presiunii publice, dar acum Zămosteanu schimbă abordarea. Recent, firma sa a depus la Primărie o solicitare în urma căreia vrea să întocmească un plan urbanistic zonal pentru un centru cultural.

Întocmire PUZ – construire centru cultural (operă, teatru), spații expoziționale, spații cazare, parcare subterană și supraterană pe teren proprietate”, este obiectul certificatului de urbanism 2610/2019.

Este puțin probabil ca omul de afaceri să aibă o astfel de intenție, în condițiile în care PUZ-ul care va fi elaborat pare mai degrabă în ideea unui avantaj (public) în negocierile cu Primăria astfel încât să sensibilizeze opoziția politică și societatea civilă, atunci când un nou proiect de schimb de terenuri va fi anunțat public.

În mod evident nu este o coincidență faptul că obiectul PUZ-ului propus de Zămosteanu reprezintă fix funcțiunile vehiculate de Primăria Iași și nu este exclus ca afaceristul să-și fi schimbat abordarea la sfatul unor apropiați din Primărie. Cum ar reacționa publicul la câteva fotografii și randări 3D prin care să fie ilustrat un sediu modern pentru Operă?

Zămosteanu s-a concentrat în proiectele sale în special pe locuințe – cele care aduc și cel mai mare profit: în general, firmele construiesc cu 500-600 euro/mp și vând apartamentele la un preț cel puțin dublu. De exemplu, în ultimii cinci ani, M.Chim a avut un profit global de aproape 17 milioane lei.

Pentru terenul din I.C. Brătianu, Zămosteanu a propus turnuri de locuințe, dar proiectul nu a primit girul Comisiei pentru monumente istorice, având în vedere localizarea amplasamentului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top