Connect with us

Unde ar trebui construit sediul Operei? Primăria și-a schimbat prima opțiune

Parcul Elena Doamna nu mai e prima opțiune a PMI

Proiecte publice

Unde ar trebui construit sediul Operei? Primăria și-a schimbat prima opțiune

Primăria Iași și-a schimbat prima opțiune în ceea ce privește construirea unui sediu pentru Opera Iași. Ministerul Culturii are nevoie de un teren cu o suprafață de circa 10.000 mp și, zilele trecute, a primit două propuneri oficiale de la municipalitate.

În ultimii ani, oficialii Primăriei au vorbit, în primul rând, despre terenurile din zona spațiului verde din fața turnului UMF, respectiv de la intersecția străzilor Anastasie Panu și Elena Doamna. În acea zonă, municipalitatea are circa 8.600 mp din cei 20.000 mp existenți, dar terenurile Primăriei nu formează o suprafață compactă: terenurile sunt dispersate și sunt împărțite în parcele care nu sunt neapărat vecine.

În schimb, primarul Mihai Chirica a declarat miercuri că prima opțiune a municipalității este, în prezent, un alt amplasament, respectiv reconversia clădirii fostului cinematograf Republica („Trianon”), inclusiv cu o extindere în spate, spre Parcul Mitocul Maicilor, cu posibilitatea de a include în conceptul proiectului întreaga zonă verde spre bld. Independenței.

Zona Parcului Mitocul Maicilor

„Transfomarea presupune o intervenţie foarte profundă asupra acelei clădiri printr-o extindere în partea din spate, spre Mitocul Maicilor, pentru a mări sala de spectacol, dar, totodată, şi pentru a asigura recuzita necesară pentru acest tip de spectacol”, a declarat primarul.

Schimbarea de optică vine și în contextul în care terenul din fața turnului UMF are mai multe probleme: peste 12.000 mp sunt în proprietatea unor persoane particulare, iar Primăria ar trebui să le achiziționeze sau să facă exproprieri. O altă problemă a invocată miercuri primarul: „Este un inconvienent major: a fost făcut un studiu istoric şi sunt foarte multe lucruri rămase în fundamentul acelui teren, printre care şi o reţea de galerii, şi va trebui să vedem exact cum am putea-o evita”.

Contactat de „Ziarul de Iași”, ministrul Culturii Lucian Romașcanu a confirmat faptul că Primăria a trimis cele două propuneri de amplasamente și a precizat că unul dintre acestea se pretează pentru o astfel de investiţie, dar nu a nominalizat cu precizie locul.

„Vom evalua cu atenţie şi responsabilitate toate variantele propuse şi vom transmite în intervalul următor observaţiile noastre”, a declarat ministrul Culturii.

Proiectul de construire a unui sediu pentru Opera Iași figurează pe o listă scurtă de 8 obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate/construite printr-un program național care se va întinde pe 6 ani. Ultimele informații arată că primii bani ar urma să ajungă de la guvern în a doua parte a anului 2023.

Pentru Opera Iași sunt prevăzute 15 milioane euro. Necesarul de finanțare pentru cele 8 obiective se ridică la 270 milioane euro, iar 80% din această sumă ar urma să fie asigurată printr-un credit la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Lista celor 8 obiective majore incluse în programul național:

  • Muzeul Național de Istorie din București
  • Așezămintele „Brătianu” din București
  • Conacul „Varnav-Liteanu” din Suceava
  • construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași
  • refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
  • Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș
  • Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj
  • Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top