Connect with us

Lovitură a Consiliului Județean: va prelua peste 60 de hectare de la Fortus

fortus iasi

Proiecte publice

Lovitură a Consiliului Județean: va prelua peste 60 de hectare de la Fortus

Consiliul Județean (CJ) Iași va prelua în proprietate 61,3 hectare de la Fortus, iar unul dintre obiective vizează crearea de facilități pentru investitori. Demersurile au început în decembrie 2021 și, în câteva luni, CJ ar putea deveni proprietar.

Un prim pas este o decizie a plenului CJ prin care se va solicita trecerea din domeniul statului a terenurilor în domeniul public al CJ, în condițiile în care există deja un acord de principiu al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, autoritate care administrează activele funcționale ale fostului combinat de utilaj greu. În acest sens, între cele două părți a avut loc o corespondență.

CJ va prelua un teren intravilan în suprafață de 456.098 mp și un teren extravilan în suprafață de 157.311 mp, amplasamente pe care se află următoarele construcții: forjă grea, mecano-sudură, oțelărie electrică, tratamente tehnice secundare, turnătoria de oțel, utilaj tehnologic complex greu, modelărie, haldă zgură „Ciurea”, S.R.A. și gospodărie apă.

„În ultima perioadă, mai mulți potențiali investitori s-au adresat Consiliului Județean Iași pentru punerea la dispoziție a unor terenuri, construcții sau alte facilități similare pentru implementarea unor afaceri. Cum în proprietatea Județului Iași nu avem astfel de imobile am identificat la autoritățile publice locale unele terenuri pe care se pot face dezvoltări industriale dar care, la această dată, sunt fără utilități publice. O locație care ar putea asigura suportul logistic pentru dezvoltarea economică a județului Iași o reprezintă platforma Fortus”, se arată într-un raport al conducerii CJ.

Potrivit sursei citate, platforma Fortus are facilități necesare precum hale industriale, acces transport feroviar și acces la șoseaua de centură, facilități cu potențial ca zona să fie inclusă într-un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung astfel încât să ducă la creșterea competitivității întregii regiuni.

„Precizăm că pentru a face posibil transferul dreptului de proprietate a activului către dumneavoastră , după momentul preluării acestuia de către A.A.A.S., este necesară modificarea Memorandumului aprobat de Guvern în anul 2015. În acest sens, vă rugăm să aveți amabilitatea de a întocmi și comunica actele administrative prevăzute de legislația în vigoare în vederea inițierii de către A.A.A.S. a demersurilor de modificare a Memorandumului, precum și a inițierii Hotărârii de Guvern privind trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al Consiliului Județean Iași”, se arată într-un răspuns al autorității centrale.

În finalul adresei, AAAS solicită CJ să emită o hotărâre pentru a începe efectiv procedura de preluare a activului, decizie care va fi adoptată de plenul județean în ședința ordinară din 23 februarie. Un demers similar a fost început de CJ și pe vremea fostului președinte Cristian Adomniței, dar, odată cu pierderea mandatului de către fostul liberal, instituția nu a mai dus la bun sfârșit procesul.

Cu roșu sunt evidențiate suprafețele de teren intrate anii trecuți în proprietatea Primăriei Iași. Terenurile care ar urma să fie preluate de CJ sunt zona de sud, spre Ciurea

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top